2019. szeptember 15., Enikő, Melitta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Balesetálló atomerőmű-üzemanyagot tesztelnek az oroszok

Az új üzemanyag állítólag ellenáll a tervezési alapon túli, rendkívül kis valószínűségű súlyos atomerőművi balesetben fellépő hatásoknak is, így használatával nőhet az atomerőművek üzemeltetésének biztonsága. Az üzemanyagot az orosz állami atomenergia-óriás nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL fejleszti.

Megkezdték az orosz VVER és a nyugati nyomott vizes reaktorok (PWR) számára kifejlesztett orosz gyártmányú balesetálló üzemanyag (ATF) tesztelését – közölte a Roszatom.

Fotó: Pexels.com

A toleráns vagy balesetálló üzemanyag általánosságban (angol nevén ATF – Accident Tolerant Fuel) olyan üzemanyag, amely ellenáll egy súlyos, nem tervezhető, a hűtőközeg elvesztéséből fakadó hipotetikus atomerőművi baleset során fellépő hatásoknak is.

A toleráns üzemanyag használata rendszerbiztonsági, illetve az atomenergetika általános biztonsága szempontjából új minőségi szintet jelent.

A toleráns üzemanyag kísérleti reaktorban végzett tesztelésének első szakasza 2019-ben fejeződik be, majd értékelik a teszteredményeket. A következő fontos szakasz során a kísérleti toleráns üzemanyag-kazettákat Oroszország valamelyik üzemelő atomerőművének reaktorában is tesztelik. 

Neked ajánljuk
Hóból áramot? Jön a hóalapú triboelektromos nanogenerátor Szlovénia is az atomenergiában bízik Feltalálták a szolármotort David Gilmour: Gitáraukcióval a klímaváltozás ellen Zöldebb ovit, zöldebb sulit
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam