2020. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyon rákaptak a szélenergiára a cégek Európában

Az egyre jobban a fenntartható energiaforrások felé forduló, szén-dioxid-kibocsátásukat is csökkenteni igyekvő európai vállalatok tavaly rekordnagyságú, összesen 1,5 GW szélenergia-termelő kapacitásra kötöttek hosszú távú kapacitáslekötési (PPA) szerződést, ami nagy előrelépés a tavalyi évhez képest.

A teljes szélenergia vásárlására vonatkozó PPA-állomány Európában elérte az 5 gigawattot, ami csaknem eléri Dánia beépített szélenergia-termelő kapacitását. A legnagyobb szélenergia-vásárló vállalatok 2018-ban Európában a Norsk Hydro és az Alcoa alumíniumipari cégek voltak, amelyek norvégiai és svédországi szélfarmokról biztosították hosszú távú áramellátásukat. 

Fotó: Pexels.com

Bizonyos társaságok a közvélemény erősödő fenntarthatósági szempontjait felismerve marketinglehetőséget is látnak a megújuló energiában,

így például az AB InBev söripari óriás a Super Bowl reklámidejében a 100 százalékosan megújuló energiával előállított sörként hirdette termékeit.

A PPA-piacot ugyan hagyományosan az IT-szektor hajtotta, de egyre több más cég is ilyen szerződésekkel igyekszik biztosítani hosszú távú villamosenergia-ellátását. A Mercedes-Benz 2018-ban jelentette be első PPA-szerződéseit Lengyelországban és Németországban, az utóbbit kifejezetten az elektromos járművek és az akkumulátorok gyártási igényeire tekintettel.

 Az Egyesült Államokban az olyan vállalatok, mint a Google, a Facebook és a Walmart, már gyakorlatilag érett PPA-piacot alakítottak ki. 

Egy másik jelentés szerint a megújuló energiaforrásokra vonatkozó új PPA-szerződések állománya globálisan is új rekordot ért el 2018-ban: több mint megduplázva a 2017-ben szignált 6,1 gigawattos mennyiséget.

Neked ajánljuk
Az USA óriásit zöldülhetne – ha akarna Bepillantás a műhelybe Vezeték nélküli e-taxi-feltöltő rendszeren dolgozik a Jaguar Land Rover Portugáliában a szőnyegek is parafából vannak Mondj megálljt a szívószálnak (is)!
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam