2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már tesztelik az atombiztos atomerőmű-üzemanyagot

Megkezdték az orosz VVER és a nyugati nyomott vizes reaktorok (PWR) számára kifejlesztett orosz gyártmányú balesetálló üzemanyag (ATF) tesztelését. Az üzemanyag különlegessége, hogy a tervezési alapon túli, rendkívüli kis valószínűségű súlyos atomerőművi balesetben fellépő hatásoknak is ellenáll.

Mint kiderült, a Roszatom nukleárisüzemanyag-gyártó vállalata, a TVEL fejleszti és vezeti be a piacra az úgynevezett toleráns üzemanyagot.

A TVEL leányvállalatánál, a Novoszibirszki Vegyi Üzemben gyártott két kísérleti üzemanyag-kazetta méreteiben egyezik az orosz VVER és a nyugati nyomott vizes PWR atomerőművekben használatos kazettákkal, amelyek négy különböző anyagból készültek, illetve az üzemanyagpálcákban lévő urántöltet is négy különféle összetételű hasadóanyagból áll.

A kísérleti reaktort úgy tervezték meg, hogy lehetőség legyen az orosz VVER és a külföldi PWR reaktorok számára készülő toleráns üzemanyag párhuzamos vizsgálatára.

A Roszatom megkezdte az orosz és a külföldi könnyűvizes reaktorok számára kifejlesztett balesetálló (toleráns) nukleáris üzemanyag tesztelését Fotó: Roszatom

„A balesetálló üzemanyag kifejlesztése a Roszatom üzemanyag-gyártó divíziójánál dolgozó tudósok és tervezőmérnökök által végzett nagyszabású munkának köszönhető, beleértve az anyagszerkezeti kutatásokat, az új bevonattechnológiák bevezetését, illetve a ponthegesztést, valamint prototípusok sikeres laboratóriumi tesztjét is. Az alkalmazott anyagok kiválasztásakor nemcsak az anyaszerkezeti kutatások eredményét vették figyelembe, hanem az orosz nukleáris ipar sokéves tapasztalataira is alapoztak. A felhasznált anyagok egy részét már használják a kísérleti reaktorokban, illetve az energiatermelő reaktorokban, valamint az atommeghajtású közlekedési eszközök reaktorainak aktív zónájában” – közölte Alekszander Ugrjumov, a TVEL kutatás-fejlesztési alelnöke.

Neked ajánljuk
Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen Hogyan lehet tesztelni a gigantikus méretű szélturbinalapátot? 6 milliárd forintos geotermiapályázat az ITM-től Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: rosatom-centraleurope.com
Vissza
Hírfolyam