2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Feltalálták a 4 milliwattos zászlót

A Manchesteri Egyetem tudósai olyan zászlóval rukkoltak elő, amely felvont állapotban képes a nap és a szél energiájának megkötésére. A különleges lobogó akár 4 mW energiát is előállíthat.

A zászlókat – amelyek képesek energiát előállítani a szál által előidézett mozgásból és a napfényből is – a rugalmas napelemcellákat piezoelektromos sávok néven ismert technológiával kombinálva hozták létre. Az innovatív találmányt az Applied Energy (Alkalmazott Energia) című folyóiratban mutatták be a szakemberek. 

„A szél által mozgatott zászlók ismétlődő módon, az egyik oldalról a másik felé hajlanak, ez a jelenség határciklus-oszcilláció néven is ismert” – magyarázta a tanulmány szerzője, Jorge Silva-Leon. „Ez teszi őket tökéletesen alkalmassá egységes áramtermelésre a piezoelektromos anyagok deformálása útján.”

A csoport azt állapította meg, hogy a két technológia kombinálása számos előnnyel jár, egyebek mellett a napelem hatékonysága akár a duplájára is megnőhet. 

Így néz ki a különleges találmány alapja Fotó: Univerity of Manchester

A kutatók azt is észrevették, hogy a napenergia-előállítás és a szélenergia-előállítás általában kiegészíti egymást. „A szél- és a napenergia rendszerint megszakításokkal, egymást ellensúlyozva működik” – fogalmazott a társszerzőként közreműködő Andrea Cioncolini. „A nap általában nem süt viharok idején, szélcsendes időszakban azonban gyakran kisüt. Ez teszi különösen alkalmassá a szél és a nap energiáját az egyidejű felhasználásra, szem előtt tartjuk a megszakításokkal jellemezhető elérhetőségüket.”

Különböző szélsebességek és fénykitettségi szintek mellett vizsgálták az eszközöket, és azt találták, hogy akár 4 mW előállítására is képesek, ami a kutatók szerint azt jelenti, hogy elméletileg használhatók távoli eszközök, például érzékelők energiaellátására. A tudósok most a kimenő teljesítmény növelését tervezik, hogy zászlójuk alkalmas legyen más alkalmazások ellátására is.

Neked ajánljuk
Mennyire tiszta valójában a napenergia? Az 5G nem csak digitális forradalmat, növekvő kibocsátást is jelent Ambition 2030 – Lendületes elektrifikációba kezd a Nissan Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam