2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína 36 000 kilométeres magasságban telepítene naperőművet

Kína ismét elképesztő ötlettel rukkolt elő: az ázsiai óriás bejelentette, hogy a világon elsőként állítanának Föld körüli pályára egy naperőművet. Ha mindez nem lenne elég, azt is közölték, hogy meg tudják oldani, hogy a megtermelt áramot lesugározzák a Földre.

Sydney Morning Herald azt írja, a távol-keleti ország azt tervezi, hogy ők lesznek az elsők, akik a világűrbe építenek naperőművet, amely 36 ezer kilométeres magasságban kering majd a bolygó körül. Az elképzelés szerint 2021 és 2025 között bocsátanának fel több kisebb kapacitású létesítményt, 2050-re pedig már 1 gigawattos is a világűrben lenne.

A rendszer a kínai kutatók szerint „kimeríthetetlen” energiaforrást jelentene, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a földi napelemekhez képest hatszor hatékonyabb lenne.

Mindez persze jól hangzik, de az energiára a Földön lenne szükség. A kínaiak erre is kitaláltak egy megoldást: az elektromos árammá alakított napenergiát mikrohullámú frekvenciával sugároznák le a földi vevőhöz, ami aztán betáplálja azt a hálózatba.

Elképzelhető, hogy a naperőművet a világűrben telepítik Fotó: Pixabay

Mivel a naperőművek súlya nagyjából 1000 tonnát nyomna, így igen sok fellövésre lesz szükség, hogy a telepítés sikeres legyen. Emiatt azt fontolgatják, a szerkezeteket már eleve a világűrben szerelik majd össze robotok és 3D-nyomtatók segítségével. Emellett viszont ott van még egy elég fontos kérdés: milyen hatással lesz a légkörre a mikrohullámú sugárzás? Bízunk benne, hogy utóbbi kérdésre is sikerül megoldást találniuk. 

Neked ajánljuk
Az energia és a dizájn is lehet megújuló Az energia és a dizájn is lehet megújuló A napelemeket sem kíméli a koronavírus Több élelmiszer végzi a kukában, mint eddig gondoltuk Magyar vállalat is a fenntartható divat irányába lép
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam