2019. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fúziós reaktort épített egy 12 éves tinitudós

A 12 éves Jackson Oswalt úgy döntött, hogy a szülei házában kialakít egy laboratóriumot, hogy abban fúziós reaktort hozzon létre. Az amerikai tinédzser elszántságát siker koronázta – eredményét még az Open Source Fusor Research Consortium is elismerte. 

Jackson Oswalt 12 évesen,  2018 januárjában megdöntötte a legfiatalabb, nukleáris fúziót elérő kutató rekordját – az előző tinitudós 14 esztendősen ért el átütő eredményeket. 

Oswalt sikerét elismerte az Open Source Fusor Research Consortium nevű amatőr nukleáris csoport, de ahhoz, hogy a rekord hivatalossá váljon, az eredményeit még publikálnia kell.

Oswalt a szülei házának egyik szobáját alakította át nukleáris laborrá 10 ezer dollárból (2,8 millió forintból).

A fiú által összerakott berendezés 50 ezer volt feszültségű árammal hevít fel deutérium gázt, ennek hatására a deutériumatomok magjai fuzionálnak, eközben energia szabadul fel.

A tehetséges fiú saját elmondása szerint először utánaolvasott, hogy mások hogyan építettek házi fúziós reaktort, majd összeállított egy listát a szükséges alkatrészekről. Külön érdekesség, hogy a kamasz a szükséges darabokat elsősorban az eBay-ről szerezte be.

Neked ajánljuk
Hóból áramot? Jön a hóalapú triboelektromos nanogenerátor Fontos részlet derült ki az ősi óceánokról Elindult a génmegőrzési stratégia megvalósítása Mire nem jó a kókuszdió! Klímatüntetés volt a Fehér Ház előtt
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam