2020. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez a találmány komoly áttörést hozhat a napelemek piacán

Az átlagos napelemek 15-19 százalékos hatékonysággal termelnek energiát. A legújabb technológia már jóval meghaladja ezt a hatékonysági szintet, de ez sajnos az árán is meglátszik. Egy új fejlesztés azonban mindent megváltoztathat. 

A svájci Insolight kifejlesztett egy olyan hatszögletű lencsékből álló rendszert, amely a napelemek fölé szerelve a beérkező fényt összegyűjti, és egészen kis területre vetíti. Az optika ráadásul követi a nap járását, és alkalmazkodik az időjárási körülményekhez is – ennek köszönhetően a cellákat mindig a lehető legerősebb fény éri. 

A Techcrunch cikke szerint ezzel a megoldással kombinálva már érdemes lehet beépíteni a legmodernebb cellákat is a naperőművekbe, a koncentrált fénynyalábok miatt ugyanis kisebb méret is elég belőlük, a környezeti viszonyokhoz alkalmazkodó lencserendszer pedig biztosítja a folyamatos maximális kihasználtságot.

A vizsgálatok szerint

akár 37 százalékos hatékonyság is elérhető ezzel a technológiával tesztkörülmények között, de a piaci bevezetésre szánt modellek is tudják a 30 százalékos szintet.

Ez a találmány sok mindent megváltoztathat  Fotó: Insolight

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy azonos méretű felületen közel duplaannyi elektromos áram lenne előállítható, mint a napjainkban elterjedt rendszerekkel.

Mathiu Ackermann, a cég technológiai vezetője 2022-re jósolja az Insolight betörését a napelemek piacára.

Neked ajánljuk
100 Coop üzlet működhet napenergiával Forradalmi újdonság: itt a hibrid napenergia-konverter A számok tükrében: beszédes infografikák a hazai megújuló energiáról Rangos díjat nyert a pitypangból készült kerékpár-gumiabroncs Egyetlen napijeggyel bejárhatjuk az egész Dunakanyart
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam