2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tankoljunk műanyagot?

Tudta, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete becslése szerint évente több mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba? Vajon megoldja majd a problémát az az innovatív technológia, amely tiszta üzemanyaggá alakítaná a műanyagot?

A Purdue Egyetem egy olyan ötlettel rukkolt elő, amellyel a műanyaghulladék 90 százalékából „tiszta” üzemanyagot lehetne előállítani.  

„A stratégiánk, hogy új lehetőségeket teremtsünk a műanyag újrahasznosítására azzal, hogy a poliolefin-hulladékot értékes termékekké, például polimerekké, benzinné vagy tiszta üzemanyaggá alakítjuk át”

– mondja Linda Wang, a Purdue Egyetem professzora, aki kiemeli: „az újrahasznosítási technikák fejlesztése növeli az ipar hatékonyságát, közben pedig csökken a világban a műanyaghulladék mennyisége”.

Műanyagból üzemanyag?  Fotó: Freepik

Az átalakítási eljárás magában foglalja a szelektív extrakciót, valamint a hidrotermikus cseppfolyósítást. Ha a műanyaghulladékot benzinné alakítjuk át, akkor más vegyi anyagok alapjaként vagy külön oldószerként is felhasználható. Az évente keletkező műanyaghulladék képes lenne a benzin vagy dízel üzemanyagok éves keresletének 4 százalékát kielégíteni.

Wang szerint az új technológia segítségével a poliolefin műanyag akár 90 százalékát is újra lehetne hasznosítani. Ám hozzáteszi: „a műanyaghulladék feldolgozásával, akár újrahasznosításával, akár megszüntetésével nem érünk a történet végére”. „Ezek a műanyagok lassan lebomlanak, ezzel mérgező agyagokat bocsátanak ki a földbe és a vízbe, ami komoly katasztrófához vezet” – figyelmeztet a professzor. 

Neked ajánljuk
Sok mindent megoldhat az Artech egytengelyű napkövetője Ígéretes találmányok az MVM Edison döntőjében Méltányosan gyártott... műanyag?! Előttünk a vízözön? Akár két métert is nőhet a tengerszint 2100-ra Még mindig a gyaloglás a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam