2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt a megoldás az olcsó energiatárolásra

Az energiatárolás kulcsfontosságú szerepet játszik a klímaváltozás elleni harcban. Ezért is hozhat komoly áttörést az az Európai Unió által támogatott projekt, amely lehetővé teszi, hogy új, nagyfeszültségű akkumulátorok gyártásával olcsóbb legyen az energiatárolás.

A kereskedelem és az ipar számára energiatárolókat készítő Tesvolt 2,15 millió euró támogatást kapott az Európai Uniótól azért, hogy lítiumalapú nagyfeszültségű akkumulátorokat gyártson. Az SME II nevű projekt keretében összesen 1658 európai cég pályázott támogatásért, és közülük 63 nyert el különböző összegeket.

A Tesvolt nagyfeszültségű akkumulátorait diszruptív terméknek tartják, mert

az áramtárolás költségeit több mint a felére csökkenthetik.

Az eddigi kilowattóránkénti 18 eurócent helyett – a nagyfeszültségű akkumulátorok sorozatgyártása esetén – lehetővé válik az áram kilowattóránkénti 7 eurocentért való eltárolása.

Komoly áttörést hozhatnak a Tesvolt akkumulátorai Fotó: Tesvolt

A két évre szóló támogatásból a társaság egyrészt megvalósítaná Wittenbergben a nagyfeszültségű akkumulátorok részben automatizált sorozatgyártását, másrészt globálisan is értékesítené ezeket a termékeit.

Simon Schandert, a Tesvolt társalapítója kiemelte, hogy az Európai Unió számára elsősorban az általuk kifejlesztett akkumulátorvezérlés volt meggyőző, a rendszer ugyanis különösen hosszú élettartamúvá és gazdaságossá teszi az energiatárolóikat. Az akkumulátorvezérlés biztosítja, hogy az akkumulátorcellák mindig optimálisan legyenek feltöltve és lemerítve. A megoldás ráadásul ellenőrzi az egyes cellák és akkumulátorok hőmérsékletét, feszültségét, töltöttségét, amI jelentős mértékben megnöveli a berendezések üzemidejét.

A Tesvolt akkumulátorai akár 30 éves élettartamot is elérhetnek. Ez kereken 8000 teljes feltöltést jelent.

Az eszközök a nap-, a szél- és a vízenergiás, valamint a biogázalapú és a kombinált hőtermelő rendszerekhez egyaránt csatlakoztathatók. Az akkumulátorok a Samsung SDI lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid celláin alapulnak.

Neked ajánljuk
Kifejlesztették a folyékony napelemet Féligáteresztő napelemeket tesztelnek Hollandiában Az újrahasználat jegyében jótékonykodik az Audi ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam