2020. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már csak egy lépés kell ahhoz, hogy búcsút intsünk a földgázfogyasztásnak

Komoly áttörést értek el a Leuveni Katolikus Egyetem kutatói azzal, hogy megépítettek egy olyan napelemes rendszert, amely napfényt használ ahhoz, hogy a levegő nedvességéből hidrogént állítson elő. A belga tudósok szerint már közel vagyunk ahhoz, hogy nullára redukáljuk a földgázfogyasztásunkat. 

Mint kiderült, Johan Martens professzor évtizedek óta ezzel a kérdéssel foglalkozott, és bár sokáig minimális hidrogénmennyiséget tudtak csak előállítani, a közelmúltban mégis eljutottak odáig, hogy akár egy-egy napelempanel is napi 250 liter hidrogéngázt  legyen képes előállítani.

„Ez a fizika és a kémia egyedülálló kombinációja” – mondta Martens a belga VRT NWS hírportál videójában, hozzátéve, hogy bár eleinte szinte keresniük kellett a felfogótartályban a hidrogénmolekulákat, mostanra eljutottak addig, hogy húsz panel télen elegendő lehet arra, hogy egy nagyon jól szigetelt ház külső segítség nélkül is elegendő hőt és villamos energiát termelhessen magának.

Komoly áttörést hozhat a találmány Fotó: kuleuven.be

A professzor kulcsfontosságúnak tartja, hogy

csak olcsó nyersanyagokkal dolgozzanak, mert megfizethető és bárhol használható komplett rendszert szeretnének végül megépíteni.

A technológia egyelőre túl drága ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön, ám a helyzet hamar fordulhat: az egyik labormérnök otthonát ugyanis úgy alakították át, hogy tesztelni tudják az energiatakarékossági innovációt háztáji környezetben is. Ha az új prototípus beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a laborként használt ház szomszédainak fűtését is megoldhatja. 

Neked ajánljuk
A Microsoftot is megihlette a napenergia Egy új találmány segít fokozni a napelemek hatékonyságát Hamarosan jöhetnek az áramtermelő ablakok Magyarország medencében fekszik, ezért nagyobb a légszennyezettség a környező országokhoz képest A tűz után most a víz pusztít Ausztráliában
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam