2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Okosfesték: hamarosan fénnyel tölthetjük az elektronikai eszközeinket

Ha minden jól megy, akkor hamarosan a digitális eszközeinket elég lesz kitenni egy kicsit a napra vagy a fényre ahhoz, hogy feltölthessük azokat. A svéd Exeger ugyanis jelenleg olyan napelemes festéket állított elő, amely véget vethet a mobiltöltők, illetve az energiapazarlás korszakának. 

A svéd cég festékszenzibilizált napelemek gyártásának és fejlesztésének egyik úttörője; terve, hogy a tudományos eredményeket e területen teljesen hétköznapi dolgokba beépítve hasznosítsa.

Lényegében az átlagfogyasztó számára terveznek elektronikai eszközökbe (mint tablet, vezeték nélküli fejhallgató, egér, billentyűzet stb.) integrálható napelemes megoldásokat.

Így néz ki az Exeger különleges fejhallgatója Fotó: Exeger

A technológia nem teljesen ismeretlen, hiszen a 2010-es évek elején a tudományos kutatásnak egyik nagyon népszerű területe, de a kereskedelmi célú hasznosítás valahogy mindig elmaradt.

A  Softbanknak azonban megtetszett az ötlet, és úgy döntött, hogy 10 millió dollárt fektet az Exeger fejlesztésébe. 

Az Exeger évi akár 40 millió fejhallgatót is legyárthat. A cég víziói között egyébként a kerékpársisak, az utcai lámpa, valamint a busztetők napelemes lefestése is szerepel. 

Neked ajánljuk
Feltalálták a szolármotort Feltalálták a szolármotort Megújuló és megfizethető: beköszöntött az olcsó áram kora A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam