2020. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Okosfesték: hamarosan fénnyel tölthetjük az elektronikai eszközeinket

Ha minden jól megy, akkor hamarosan a digitális eszközeinket elég lesz kitenni egy kicsit a napra vagy a fényre ahhoz, hogy feltölthessük azokat. A svéd Exeger ugyanis jelenleg olyan napelemes festéket állított elő, amely véget vethet a mobiltöltők, illetve az energiapazarlás korszakának. 

A svéd cég festékszenzibilizált napelemek gyártásának és fejlesztésének egyik úttörője; terve, hogy a tudományos eredményeket e területen teljesen hétköznapi dolgokba beépítve hasznosítsa.

Lényegében az átlagfogyasztó számára terveznek elektronikai eszközökbe (mint tablet, vezeték nélküli fejhallgató, egér, billentyűzet stb.) integrálható napelemes megoldásokat.

Így néz ki az Exeger különleges fejhallgatója Fotó: Exeger

A technológia nem teljesen ismeretlen, hiszen a 2010-es évek elején a tudományos kutatásnak egyik nagyon népszerű területe, de a kereskedelmi célú hasznosítás valahogy mindig elmaradt.

A  Softbanknak azonban megtetszett az ötlet, és úgy döntött, hogy 10 millió dollárt fektet az Exeger fejlesztésébe. 

Az Exeger évi akár 40 millió fejhallgatót is legyárthat. A cég víziói között egyébként a kerékpársisak, az utcai lámpa, valamint a busztetők napelemes lefestése is szerepel. 

Neked ajánljuk
Íme a napelem, amely levegőből nyert vízzel hűti magát Szolárhűtőt fejlesztettek az áram nélküli afrikai térségekbe Egyelőre nem megoldott a napelemek újrahasznosítása A luxusmárkák is lépnek a fenntarthatóság felé Lencse és játék: adományok debreceni családoknak
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam