Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 6., Bíborka, Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem mindennapi naperőmű épül Angliában

Néhány hónapon belül beüzemelhetik az Egyesült Királyság legnagyobb, mindkét oldalán termelő fotovoltaikus panelekből álló naperőművét. A ma még innovációnak számító technológia tíz éven belül a globális piac harmadát uralhatja. 

A Gridserve által Yorkban felépítendő szolárpark paneleit nem fixen rögzített, hanem a nap járását követni képes állványzatra szerelik fel, így az erőmű egy hasonló méretű, hagyományos naperőműhöz képest 20 százalékkal több villamos energia termelésére lesz képes.

A kétoldalú panelek termelése, illetve a hátoldalra érkező fény mennyisége természetesen nagymértékben függ a talaj felszínének jellegétől is.

A 35 megawattos naperőmű mintegy 10 ezer háztartás számára biztosíthat tiszta energiát.

Egyre több innováció születik a napenergia piacán Fotó: Pixabay

A kétoldalú fotovoltaikus panelek fejlesztése a napenergiapiac egyik leggyorsabban fejlődő ágazata, a hasonló projektek mindössze egy-két éve indultak, és globálisan összesen mintegy 1 GW ilyen kapacitás települt eddig.

A világszerte települő új villamosenergia-termelő kapacitások többsége már napenergia-alapú, megelőzve egyebek mellett a földgázt és a szenet is. 

Az Energy and Environment Science előrejelzése szerint szűk tíz év múlva, 2028-ban  a kétoldalú panelek várhatóan a globális napenergia-piac mintegy egyharmadát tehetik ki. 

Neked ajánljuk
Megújuló kreativitás egy magyar cégtől: itt a napelemes térkő Innovatív eszközök napelemekhez Egyre több békési háztetőn van napelem Kedves Szomszédaim, miben segíthetek? Magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam