2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Google azt is tudni fogja, hogy merről fúj majd a szél

Mesterséges intelligencia segítségével a Google és a DeepMind hamarosan azt is meg tudja mondani, hogy honnan fúj majd a szél. Ez az információ a szélerőművek áramtermelését teheti hatékonyabbá. 

A zöldenergia világszerte egyre nagyobb teret hódít magának. Jelenleg a szélenergia kerül a legkevesebbe, 1 MWh-nyi energiát 45 dollárból (kb. 12,5 ezer forint) lehet kihozni. De mindez még olcsóbb is lehetne, ha mindig tudnánk, merről fog fújni a szél. A Google és a DeepMind most erre talált megoldást.

A bejelentésük szerint

már egy ideje tesztelik, miként segíthet a gépi tanulás a szélturbinák hatékonyabb működtetésében.

A Google-nek köszönhetően jóval hatékonyabbak lehetnek a szélerőművek Fotó: Pixabay

2018 óta folyamatosan adatokkal tömik a rendszert, ami az időjárás-előrejelzésekből, valamint a szélturbinákból származó információkat jelenti. A számítógép ezt konvertálta át úgy, hogy végül 36 órával előre jelezze a szélerősséget. Mindez megkönnyíti a szélenergiából származó elektromos áram előállítását, amely így a Google hálózatából érkezve 20 százalékkal értékesebb lett. Az innováció ráadásul sokat segíthet a szélenergia elterjedésében is.  

Neked ajánljuk
Az éjszakai napelem nem vicc Esőből energiát Megelőzte a nap- és szélenergia a szenet az EU-ban Egy „épületes” ötlet, ami nemcsak a lakhatási, de a műanyagválságot is megoldhatja Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőséget
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam