2019. augusztus 25., Lajos, Patrícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Üzemanyag a tengerből

Már a hetvenes években is foglalkoztatta az autógyártókat az a kérdés, hogy mikképpen lehetne hidrogén üzemanyagot előállítani a tengervízből, ám a hatékonyság növelésére és a biztonságra nem sikerült jó megoldást találni. Vajon a Stanford Egyetem tudósainak sikerülhet az áttörés?

A szakemberek elektrolízist használtak a víz hidrogénre és gázra való lebontásához, ám a probléma az, hogy kizárólag desztillált vizet lehet kettéválasztani: a tengervíz önmagában hamar berozsdásítja az elektrolízishez használt műszereket.

Hongjie Dai, a kutatás vezető professzora szerint nem olyan könnyű elég desztillált vizet szerezni, még nekik sincs annyi, amennyivel hatékonyan tudnának kísérletezni. Ezért most azt találták ki, hogy

a berendezéseiket nikkelbe vonják, így a vízkettéválasztó kibírja ezer óráig úgy, hogy egyenesen a tengerből kapja a vizet.

Áttörést hozhat az új kutatás Fotó: Stanford Univerity/Courtesy of H. Dai, Yun Kuang, Michael Kenney

A nikkelbevonat nélkül csak tizenkét órát bírna, tehát sikerült összerakniuk a gépet, ami huzamosabb ideig képes hidrogént előállítani tengervízből.

Ez az eredmény azért is fontos, mert megmutatta a hidrogén üzemanyaghoz vezető utat. 

Neked ajánljuk
Magyar kutatók a szén-dioxid hasznosítására dolgoztak ki eljárást A végtelenbe és tovább: a napvitorla-küldetés Grafikonok, melyek azt mutatják, hogy magasról teszünk a klímaváltozásra A Camponában mindenkit vár Helen könyvtára Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának
Tovább a forrásra: nuus.hu
Vissza
Hírfolyam