2019. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Üzemanyag a tengerből

Már a hetvenes években is foglalkoztatta az autógyártókat az a kérdés, hogy mikképpen lehetne hidrogén üzemanyagot előállítani a tengervízből, ám a hatékonyság növelésére és a biztonságra nem sikerült jó megoldást találni. Vajon a Stanford Egyetem tudósainak sikerülhet az áttörés?

A szakemberek elektrolízist használtak a víz hidrogénre és gázra való lebontásához, ám a probléma az, hogy kizárólag desztillált vizet lehet kettéválasztani: a tengervíz önmagában hamar berozsdásítja az elektrolízishez használt műszereket.

Hongjie Dai, a kutatás vezető professzora szerint nem olyan könnyű elég desztillált vizet szerezni, még nekik sincs annyi, amennyivel hatékonyan tudnának kísérletezni. Ezért most azt találták ki, hogy

a berendezéseiket nikkelbe vonják, így a vízkettéválasztó kibírja ezer óráig úgy, hogy egyenesen a tengerből kapja a vizet.

Áttörést hozhat az új kutatás Fotó: Stanford Univerity/Courtesy of H. Dai, Yun Kuang, Michael Kenney

A nikkelbevonat nélkül csak tizenkét órát bírna, tehát sikerült összerakniuk a gépet, ami huzamosabb ideig képes hidrogént előállítani tengervízből.

Ez az eredmény azért is fontos, mert megmutatta a hidrogén üzemanyaghoz vezető utat. 

Neked ajánljuk
Ideje sportot csinálni a megújuló energiából Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A véltnél gyorsabban melegszik a Föld Nő a világ növényiolaj-termelése Északnyugat felé sodródik a leszakadt gigászi jégtömb (képgaléria)
Tovább a forrásra: nuus.hu
Vissza
Hírfolyam