2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drónok segítségével lehetne tovább növelni a napelemek hatékonyságát

A napelemek teljesítményvesztésének több oka is lehet: egyebek mellett a szennyeződés is csökkentheti a szerkezet hatékonyságát, ami persze komoly bevételkiesést jelenthet az üzemeltetőknek. Ezért is örvendetes a Coburgi Főiskola ötlete, miszerint drónok segítségével orvosolnák a problémát. 

A Coburgi Főiskola számításai alapján az 5 százalékos vagy nagyobb teljesítménycsökkenés már kritikusnak mondható a napelemeknél. Az okok sokrétűek, és a jelenség gyakran egészen egyszerű dolgokra vezethető vissza. Az egyik ilyen például, ha a madárürülék túl hosszú ideig van egy napelemen, akkor úgynevezett forró pontok alakulnak ki, amelyeknél a modul különösen túlmelegszik, és ezáltal veszít a teljesítményéből.

A Coburgi Főiskola munkatársai most azt találták ki, hogy

drónnal repülnek végig a napenergiás rendszerek felett, és láthatóvá teszik a hőmérséklet-különbségeket.

A drónok segítenek feltárni a hibákat Fotó: Coburg Főiskola

Bernd Hüttl, az intézmény projektvezetője kijelentette, hogy egy olyan mérési technikát szeretnének kifejleszteni, amely azonosítja a hibák pontos helyét és fajtáját, majd előrejelzi a lehetséges teljesítmény- és bevételkiesést.

Az mindenképpen újdonság, hogy a mérésekre üzem közben, valós időben, valódi körülmények között kerül sor. Hüttl szerint, hogy ha sikerül a projekt segítségével a termelési veszteséget csupán tíz százalékkal mérsékelni, akkor további 100 000 háztartás energiaigényét lehetne fedezni.

Neked ajánljuk
A legjobb energia az, amelyet magunknak termelünk meg, és magunk is használjuk fel helyben Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága A padlástól csaknem a pincéig napelemekbe burkolnak egy tajvani épületet Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam