2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európát is meghódíthatják az üvegmentes napelemek

Egy sikeres németországi projektje után a Sunman úgy döntött, hogy üvegmentes kristályalapú napelem moduljait az európai piacra is bevezeti. A panelek nemcsak könnyűek, de a telepítésük is egyszerű.

A  kínai Sunman paneljei annak köszönhetően pehelysúlyúak, hogy az üveget szabadalmaztatott kompozit anyaggal helyettesítik az elülső oldalon.

A modulok csupán 2 milliméter vastagságúak, és a teljes négyzetméterenkénti terhelés 3,5 és 5 kilogramm közötti, és gyakran egyszerűen, ragasztással rögzíthetők.

A modulok vékonyabbak és könnyebbek a hagyományos üvegből készült modelleknél, de tartósságuk és teljesítményük megegyezik a szabványos, kristályos szilíciumcellákéval.

„Az elülső és a hátsó oldalon elhelyezett védőrétegen felül a napelempanelek mindkét oldalát több rétegben vízálló polimer kompozitokkal laminálják” – ismertette a kínai gyártó. Az általuk biztosított energiaátalakítási hatékonyság 18 százalék körüli.

Európát is meghódíthatják a pehelysúlyú napelemek Fotó: LEC Leutenegger Energie Control

Európa-szerte hozzávetőlegesen 360 millió négyzetméternyi lapos tetős, nem lakóépület-funkciójú épület található – a vállalat becslései szerint az ilyen ipari létesítmények körülbelül 60 százaléka nem képes megbízható támasztékként szolgálni a hagyományos napelemmoduloknak, amelyek négyzetméterenként 15-20 kilogramm közötti terhelést jelentenének.

„Az összes ipari és kereskedelmi létesítmény tetejére elhelyezhetnek napelemmodulokat, és ezzel önállóan megoldhatják elektromosáram-igényeik többségét” – Zhengrong Shi, a Sunman alapítója.

A gyártó Ázsiában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban már bemutatta üvegmentes modelljeit.

Neked ajánljuk
Az Északi-tengeren úszó napelemtutaj első másfél éve Az Északi-tengeren úszó napelemtutaj első másfél éve Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam