2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napenergia mínusz 40 Celsius-fok alatt is

Napelemek fogják segíteni Olaszország Déli-sarkon folytatott kutatását. A hagyományos modulok egy különleges rendszernek köszönhetően a zord időjárási körülmények ellenére is tiszta energiát biztosíthatnak.

Mivel az antarktiszi helyszínen akár mínusz 40 Celsius-fokra is zuhanhat a hőmérséklet, és dermesztő, 200 km/h sebességű, lefelé irányuló légáramlások is előfordulhatnak, ezért a projektnek a szélsőséges körülményeknek megfelelő, szigorú vizsgálatokon kell átesnie – közölte az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács (Italian National Research Council, CNR).

A napelemeket az állomás központi épületének tetején helyezték el, amelyet a hőszigetelés javítása érdekében teljesen felújítottak.

A következő Antarktiszt érintő expedíció során a napelemrendszer 50 000 kWh előállítására lesz képes, ez a Zucchelli állomás energiaigényének 15 százalékát fedezi

– közölte a CNR.

Olaszország állandó antarktiszi kutatóállomása a Terra Nova-öbölnél Fotó: Paride Legovini/Wikimedia Commons

A projekthez 250 monokristályos panelt használtak fel, amelynél mindegyik panel 250 W kapacitású.

Az állomás műszaki vezetője, Francesco Pellegrino elmondta, hogy olyan modulokat használtak fel, amelyek kereskedelmi forgalomban kaphatók, és jól ismert gyártó termékei.

A fotovoltaikus rendszer három alegységből áll, amelyeket 20 és 15 elemből álló, sorba kapcsolt modulsorokra osztottak fel, és amelyek három 27 kW-os inverteren keresztül kapcsolódnak az állomás belső elektromos hálózatához, amelynek alapját két 375 kVA-es dízelgenerátor alkotja.

Pellegrino rámutatott, hogy a telepítésben rejlő innovációt a napenergiával és dízel üzemanyaggal működő összetett rendszer vezérlőpultja jelenti, amelyet programozható logikai vezérlővel láttak el, hogy a hálózatra csatlakoztatott fotovoltaikus rendszer számára az interfészvédelem összes lehetősége rendelkezésre álljon. Ez védi a generátorokat az esetleges áram-visszatáplálástól, és a megfelelő üzemeltetéshez ez garantálja a minimális terhelést és a maximális hatékonyságot. A projekt még kezdeti fázisban van, de sok reményt fűznek hozzá.

Neked ajánljuk
A kékhidrogén rosszabb, mint a szén? Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam