2020. február 16., Julianna, Lilla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bazaltba zárni a szén-dioxidot?

Izland 2030-ig 40 százalékkal csökkentené a szén-dioxid-kibocsátását. Az ország néhány haladó gondolkodású tudósa most kitalálta, miként is lehetne a helyileg rendelkezésre álló természetes erőforrásokat felhasználni a cél érdekében. Szerintük a megoldás a bazaltban rejlik. 

A szén-dioxid-leválasztás és -tárolás filozófiájának CarbFixre keresztelt módszerét alkalmazzák a levegő tisztítása érdekében. Jelenleg Reykjavik közelében, egy vulkánra telepített, Hellisheidi nevű geotermikus erőműben tesztelgetik a technológiát.

A geotermikus erőművet egy lehűlt lávából képződött, lyukacsos bazaltrétegre építették, és a tűzhányó alatt elhelyezkedő víztömeghez gyakorlatilag korlátlan hozzáféréssel rendelkezik.

A Hellisheidi erőmű Fotó: Wikimedia

Amikor az erőmű az energiatermelésre hivatott turbinát meghajtó vulkanikus vizet felszivattyúzza, a szakemberek csapdába ejtik a kibocsátott szén-dioxidot, cseppfolyósítják, majd pedig óriási mennyiségű vízben feloldják.

A procedúra állítólag a szódakészítésre hasonlít.

A vizet ezt követően közeli kutakba vezetik, majd egy kilométer mélyen a bazaltba juttatják. Miután a víz a kőzet üregeit elárasztja, a szén-dioxid a bazaltban jelen levő kalciummal, magnéziummal és vassal kémiai reakcióba lép, és a folyadék megszilárdul. Ekképpen a bazalt az üvegházhatású gázt elméletileg örökre rabul ejti. 

Neked ajánljuk
Az éjszakai napelem nem vicc A Microsoftot is megihlette a napenergia A magenta az új zöld – példaértékű teljesítmény a Telekomnál Németország többé nem ad menedékjogot a klímamenekülteknek Ebben a hónapban még szavazhat az Európai Év Fája magyar jelöltjére
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam