Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 5., Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mindent megváltoztathatnak az ultrakönnyű napelemek

Különleges napelem bukkant fel a horizonton: az új modul 2 milliméternél is vékonyabb,  és a súlya csupán egyharmada a hagyományosénak. Svájcban, Spanyolországban és Németországban már üzembe helyezték az első üvegmentes szerkezeteket.

Németországban a Stadtwerken Waldkirch GmbH működteti az első olyan rendszert, amelynél már az új modulokat használják. A SunMan Co. Ltd. által kifejlesztett

eArche nevű új napelem pont azokon a helyeken lehet hasznos, ahol a hagyományos modellek túl nehezek, hiszen sokkal könnyebb és vékonyabb azoknál, miközben ugyanolyan robusztus, és ugyanakkora teljesítményt kínál.

Az elülső és hátsó védőrétegek mellett az új modulok mindkét oldalán több rétegben vízálló polimer kompozit anyagok is találhatók.

A szabadalmaztatott ötvözetnek köszönhetően az eArche termékek egyszerűen felragaszthatók a tetőfelületekre. Az ipari tetők 60 százalékára hosszú távon nem lehet egyébként felszerelni a hagyományos, négyzetméterenként 15-20 kilogramm súlyú napelemeket. Az ultrakönnyű modulok súlya azonban négyzetmétereként csupán 3,5-5 kilogramm, és számos előnyt biztosítanak a hagyományos modellekkel szemben. Így például könnyebben és olcsóbban szállíthatók, ráadásul hatékonyabban és olcsóbban megoldható a nagy mennyiségben való tárolásuk is.

Thorsten Ruprecht, a Stadtwerke Waldkirch GmbH ügyvezetője elmondta, hogy a helyi csarnok tetején a hagyományos napelemek elhelyezése nem volt lehetséges, az új modulokat viszont gond nélkül fel tudták szerelni. A rendszer teljesítménye most 190 kW, de a jövőben már 245 kW lesz, ezáltal 80-100 háztartást láthatnak majd el árammal. Az új termékek segítségével képessé váltak arra, hogy olyan helyeken is napelemeket helyezhessenek el, ahol erre eddig statikai problémák miatt nem volt lehetőségük.

Neked ajánljuk
Innovatív eszközök napelemekhez Feltalálták a napelemes „bőrt” Egyre több békési háztetőn van napelem Ingyen varr szájmaszkot egy varrónő, a szabásmintát is közreadta A Tesla hamarosan a közlekedési lámpák jelzéseit is felismerheti
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam