2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez nem vicc! A perovszkites napelemek is szeretik a koffeint

Viccnek indult, aztán komoly felfedezés lett belőle. A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói szerint a koffein hatékonyabbá teszi a perovszkites napelemeket. 

A koffein ötlete a kutatók közötti viccből indult ki, „hogyha a reggeli kávé megnöveli a mi teljesítményünket, akkor mi a helyzet a perovszkites napelemekkel?” – gondolták.

A kutatócsapat aztán komolyan elgondolkodott a tréfán, és felismerte, hogy

a koffein egy alkaloid vegyület, amely rendelkezik olyan molekuláris struktúrákkal, melyek hatással lehetnek a perovszkit előanyagaira – kiemelten a fényt összegyűjtő felső rétegre.

A kísérleteik során ötven napelem perovszkitrétegébe tettek különböző mennyiségben koffeint, és infravörös spektroszkópiával vizsgálták, hogy a koffein milyen mértékben integrálódik az anyagba.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein Fotó: tdg.ucla.edu

Arra is fény derült, hogy a koffein nemcsak a perovszkittel, hanem az anyagban lévő ólomionokkal is kölcsönhatásba lép, minek következtében

a cellák hatásfoka 17 százalékról 20 százalék felé emelkedett, és ezt a teljesítményt magas hőmérséklet mellett is jobban fenn tudták tartani

– ami alapján a cellák valószínűleg kevésbé bomlanak le a hőmérséklet hatására.

Az eredmények a kutatókat is meglepték. Amíg a koffein lényeges előrelépést jelent a perovszkites napelemek hatásfokában, addig a szakemberek szerint a hagyományos napelemeknél nem várnak hasonló eredményeket – mivel a koffein a perovszkit anyagaival reagál.

Az elkövetkező időszakban a kutatócsapat behatóbban is meg akarja majd vizsgálni a  koffein integrációját, hogy esetleg a vegyület módosításával még tovább javítsák a cellák tulajdonságait.

Neked ajánljuk
Új megoldás az SZTE kutatóitól a légköri szén-dioxid hasznosítására A szén-dioxid nemcsak szennyező, hanem alapanyag is lehet Szívesen spórolnának napenergia segítségével a magyarok Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: arsratio.hu
Vissza
Hírfolyam