2019. december 16., Aletta, Etelka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hallott már a hóenergiáról?

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i kampuszának kutatói egy olyan találmánnyal rukkoltak elő, amely a havazásból állít elő energiát. A hóalapú triboelektromos nanogenerátor (TENG) kicsi, vékony és rugalmas, ráadásul az áramtermeléshez még akkumulátorra sincs szüksége.

Statikus elektromosság akkor keletkezik, amikor két anyag kölcsönhatása alkalmával az egyik által leadott elektronokat a másik magához ragadja – ez a TENG alapja is.

A működési elv azon az egyszerű tényen alapszik, hogy a hó pozitív, a szilícium pedig negatív töltéssel rendelkezik.

Amikor a két anyag találkozik egymással, áramgenerálásra alkalmas töltés keletkezik.

Egy új eszköz havazásból állít elő villamos energiát Fotó: Pixabay

A hó viszonylag könnyen válik meg az elektronjaitól, a részecskék felvételére optimális anyag megtalálása azonban meglehetősen sok kutakodást igényelt. A célra megoldásként rengeteg alternatíva, például különböző alumíniumfóliák és a teflon is szóba került, de végül a szilícium bizonyult a leghatékonyabbak.

A TENG-et egyebek mellett napelemekbe is integrálni lehetne, sőt akár „önmeghajtó” hordható szerkezetek működtetéséhez is ideális választásnak bizonyulhat.

Neked ajánljuk
Óriási napenergiás áttörést ért el egy energetikai cég Az űrből érkezhet a korlátlan tiszta energia Az alkalmazkodással is vágjuk magunk alatt a fát Különleges innovációkkal érkezik a CES januárban Eilat kitiltja a strandokról az eldobható csomagolásokat
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam