2019. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hallott már a hóenergiáról?

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i kampuszának kutatói egy olyan találmánnyal rukkoltak elő, amely a havazásból állít elő energiát. A hóalapú triboelektromos nanogenerátor (TENG) kicsi, vékony és rugalmas, ráadásul az áramtermeléshez még akkumulátorra sincs szüksége.

Statikus elektromosság akkor keletkezik, amikor két anyag kölcsönhatása alkalmával az egyik által leadott elektronokat a másik magához ragadja – ez a TENG alapja is.

A működési elv azon az egyszerű tényen alapszik, hogy a hó pozitív, a szilícium pedig negatív töltéssel rendelkezik.

Amikor a két anyag találkozik egymással, áramgenerálásra alkalmas töltés keletkezik.

Egy új eszköz havazásból állít elő villamos energiát Fotó: Pixabay

A hó viszonylag könnyen válik meg az elektronjaitól, a részecskék felvételére optimális anyag megtalálása azonban meglehetősen sok kutakodást igényelt. A célra megoldásként rengeteg alternatíva, például különböző alumíniumfóliák és a teflon is szóba került, de végül a szilícium bizonyult a leghatékonyabbak.

A TENG-et egyebek mellett napelemekbe is integrálni lehetne, sőt akár „önmeghajtó” hordható szerkezetek működtetéséhez is ideális választásnak bizonyulhat.

Neked ajánljuk
Öt év alatt jégtömegük 10 százalékát vesztették el a svájci gleccserek Tengervízből ivóvizet állít elő a magyar találmány Zseniális berendezéssel védekeznek az emelkedő tenger ellen a Hollandok (videóval) Apró lépésekkel segít zöldülni a dm 9000 háztartást lát el tiszta energiával a MOL napelemparkja
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam