2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sárkányok fogják be a szelet

A szélerőművek magassága általában 60-80 méter körül van, így problémát jelent a felsőbb légrétegekben fújó szelek hasznosítása. Egy új technológiának köszönhetően azonban ezeket a szeleket sárkányokkal „be lehet fogni”.

A sárkányok 300-500 méter magasan fogják be a szelet. A hagyományos, földi telepítésű rotoros szélerőművekkel szemben a „sárkányerőművek” egy sor előnnyel rendelkeznek. A szélsebesség nagyobb magasságokban ugyanis gyorsan nő. Míg a felszín közelében majdnem nulla, 100 méteres magasságban közel 15 m/s, 500 méteres magasságban pedig már meghaladja a 20 m/s-ot.

Ha a szélsebesség megduplázódik, az energiamennyiség nyolcszorosára nő Fotó: Pixabay

A sárkányoknak ugyanis nem okoz problémát, hogy nem fúj állandóan a szél.

Az is nagy előny, hogy a hagyományos szélerőművekhez képest ezek a „berendezések” a táj képét nem zavarják, a sárkányt tartó/feszítő zsinórok szinte alig láthatók. Az EU is nagy fantáziát lát a szélenergia ilyen formában, azaz sárkányokkal „működtetett” szélgenerátorok fejlesztésében.

Neked ajánljuk
Az Északi-tengeren úszó napelemtutaj első másfél éve Az Északi-tengeren úszó napelemtutaj első másfél éve Zöldmegállapodás: bezárja szénerőműveit, megújulókba fektet Észak-Macedónia Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam