2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Üzemanyag mesterséges fotoszintézissel?

Az Illinois Egyetem kémikusainak sikerült vízből, szén-dioxidból és látható fényből mesterséges fotoszintézissel üzemanyagot előállítani. Az eredménynek köszönhetően új lehetőséget kaphat a napból nyert energia elraktározása.

 A Nature szaklapban is publikált kutatás során a növényekhez hasonlóan ugyanúgy a látható fényspektrum egy részét használják fel egy mesterséges kémiai folyamathoz, aminél arany nanorészecskék által katalizálva különböző összetett szénhidrogéneket képeznek vízből és szén-dioxidból.

A kutatók a hosszú láncú szénhidrogének termelését célozzák, mivel azok folyékony halmazállapotuk miatt jobb energiasűrűségűek.

Az új technológiához használt katalizátorok a zöld fény elnyelését végzik, melynek energiájával látják el a szén-dioxid és a víz reakcióját. A kutatók választása azért esett az arany nanorészecskékre, mivel a felületük előnyös a szén-dioxid számára, jó a fényelnyelő képességük, és más fémekhez viszonyítva kevésbé bomlanak.

Folyékony üzemanyagot hoztak létre mesterséges fotoszintézissel Fotó: Pixabay

A keletkező szénhidrogénekből való energiakinyerés legkézenfekvőbb módja az elégetés, ezzel a módszerrel szén-dioxid szabadul fel, amely valamelyest ellensúlyozza a napelemek pozitív környezeti hatását. Azonban a szénhidrátok más, nagyobb hatásfokú és kevésbé hagyományos felhasználásának lehetőségeit több kutatóintézet is vizsgálja – például üzemanyagcellák formájában.

Amíg

a technológia izgalmas lehetőséget jelenthet a zöldenergia fejlesztésében,

addig a mesterséges fotoszintézis jelenlegi formája hatásfokban még messze elmarad a növényi fotoszintézishez képest. A kutatók szerint ennek megoldásában az első lépés a katalizátor hangolása lehet.

Neked ajánljuk
A kávé lehet az új üzemanyag? Szolárhűtőt fejlesztettek az áram nélküli afrikai térségekbe Azon a bizonyos pokolra vezető úton biztosan bioetanollal járnak Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: arsratio.hu
Vissza
Hírfolyam