2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lenne, ha tojáshéjban tárolnánk az energiát?

A tojáshéj előnye, hogy nagy mennyiségben tartalmaz kalcium-karbonátot, ezért nagyon olcsó lítiumionos kondenzátor készíthető a segítségével. A Helmholtz Intézet kutatói kísérletük során igen szép eredményeket értek el a tojáshéjjal, melyet akár energiatárolásra is használhatnánk. 

A tojáshéjban rejlő energiatárolási lehetőségeket Maximilian Fichtner, az ulmi Helmholtz Intézet (HIU) professzora és több nemzetközi szakember közösen fedezte fel.

Fichtner rámutatott:

ez is egy újabb bizonyíték arra, hogy a természetes anyagok jó alapot biztosítanak az elektrokémiai tároláshoz.

A tojáshéj lehet a jövő energiatárolója?  Fotó: Pixabay

A kísérlet 

A kutatók megmosták, majd megszárították és összetörték a tojáshéjat, amelyből aztán elektródát készítettek. A másik elektróda lítium-anód volt, és nem vízalapú elektrolit folyadékot alkalmaztak. A több mint 1000 feltöltési és lemerítési ciklus után a tesztelésre használt energiatároló cella még mindig 92 százalékos kapacitást mutatott. A szakemberek a közeljövőben az új megoldás vezetőképességét akarják megvizsgálni, és javítanának azon, valamint részletesen tanulmányoznák az anyag elektrokémiai és a fizikai viselkedését.

Neked ajánljuk
A kávé lehet az új üzemanyag? Szolárhűtőt fejlesztettek az áram nélküli afrikai térségekbe A koronavírus beárnyékolta az USA napelemeit Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam