2019. július 18., Frigyes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lenne, ha tojáshéjban tárolnánk az energiát?

A tojáshéj előnye, hogy nagy mennyiségben tartalmaz kalcium-karbonátot, ezért nagyon olcsó lítiumionos kondenzátor készíthető a segítségével. A Helmholtz Intézet kutatói kísérletük során igen szép eredményeket értek el a tojáshéjjal, melyet akár energiatárolásra is használhatnánk. 

A tojáshéjban rejlő energiatárolási lehetőségeket Maximilian Fichtner, az ulmi Helmholtz Intézet (HIU) professzora és több nemzetközi szakember közösen fedezte fel.

Fichtner rámutatott:

ez is egy újabb bizonyíték arra, hogy a természetes anyagok jó alapot biztosítanak az elektrokémiai tároláshoz.

A tojáshéj lehet a jövő energiatárolója?  Fotó: Pixabay

A kísérlet 

A kutatók megmosták, majd megszárították és összetörték a tojáshéjat, amelyből aztán elektródát készítettek. A másik elektróda lítium-anód volt, és nem vízalapú elektrolit folyadékot alkalmaztak. A több mint 1000 feltöltési és lemerítési ciklus után a tesztelésre használt energiatároló cella még mindig 92 százalékos kapacitást mutatott. A szakemberek a közeljövőben az új megoldás vezetőképességét akarják megvizsgálni, és javítanának azon, valamint részletesen tanulmányoznák az anyag elektrokémiai és a fizikai viselkedését.

Neked ajánljuk
3 milliót is lehet nyerni a napelempályázaton Jöhetnek a fehér napelemek is! USA: a szénerőművek szövetségi tiltása megszüntetve Lehet, hogy túlzásba visszük a mosást? Görögországban jó fogás a hulladék
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam