2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tiszta energiát az űrhajóknak is!

Ha itt, a Földön is bevált a megújuló energia, akkor miért ne lehetne akár a világűrben is hasznát venni? Ha minden jól megy, a  SpaceX Falcon Heavy lesz az első űrhajó, amely zöldüzemanyaggal fog működni. 

A Green Propellant Infusion Mission (GPIM) projekt június 24-én fog elstartolni az STP-2 küldetés keretein belül. A GPIM, egy kis méretű, zöldtechnológiával működő, doboz alakú űrhajó, és

ez lesz az első alkalom, hogy egy alacsony toxicitású hajtóanyagot tesztelnek az űrben.

A projekt remélhetőleg segít az űrhajók károsanyag-kibocsátásának csökkentésében Fotó: Pixabay

A tiszta hajtóanyag, az AF-M315E nevű hidroxil-ammónium-nitrát üzemanyag/oxidálószer keverék a hidrazin alternatívájaként szolgál. 

A GPIM projekten évek óta dolgozik már a NASA, 65 millió dollárt fektettek bele, és ha minden jól alakul, akkor a hidrazinnál 50 százalékkal hatásosabbnak bizonyul majd a friss megoldás, így akár hosszabb küldetések is kivitelezhetők lesznek.

Neked ajánljuk
Gigantikus szélturbinát épít a Siemens Zöldhősökké válhatnak az adatközpontok Ismeretlen kórokozót hurcolhatunk vissza az űrből a Földre Értékőrzők – Találkozás Szabó Györggyel, a bükki füvesemberrel Az EU eurómilliárdokkal támogatná a zöldebb közlekedést
Tovább a forrásra: andogeek.hu
Vissza
Hírfolyam