2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jöhetnek a fehér napelemek is!

Egyre több innovációról lehet hallani a megújuló energiaforrások piacán – ezúttal fehér napelemeket teszteltek a szakemberek. A modulok azért is különlegesek, mert mindeddig úgy tűnt, hogy lehetetlen létrehozni világos színű szerkezeteket. 

A Solaxess nevű svájci vállalat elkészítette az első olyan homlokzatot, amelyet fehér színű fotovoltaikus modulokkal láttak el. A szakemberek 32 ilyen panelt szereltek fel egy Boudryban található bérházra.

Az új rendszer alapját az a fólia jelenti, amelyet a Neuchâtelben lévő CSEM Kutatási és Technológiai Intézet fejlesztői a Solaxess munkatársaival közösen alkottak meg, és amelyet a laminálás előtt felhelyeztek a napelemekre.

A fólia csak a teljes látható fényspektrumot tükrözi vissza, az infravörös fényt pedig az áramtermeléshez használja fel.

A fehér napelem teljesen beleolvad a környezetébe Fotó: Solaxess

A gyártó külön figyelt arra, hogy az egyes modulok is fehér színűek legyenek, így azok teljesen beleolvadnak a fehér homlokzatokba. A felszerelt napelemek évente 2900 kilowattóra áramot termelnek, aminek a segítségével az épületben elhelyezett hőszivattyút működtetik a közösségi helyiségeket, valamint a teljes elektronikai rendszert ellátják árammal. 

Neked ajánljuk
Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen Az önerős napelemes beruházásoknál kicsit tovább marad a szaldó elszámolás Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam