2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most már a napelemet is össze lehet hajtani

Igen hasznos találmánnyal rukkolt elő a Dhp Technology AG. A gyártó által kifejlesztett HORIZON nevű rendszer különlegessége, hogy öt méterrel a felszín fölött helyezkedik el, ráadásul erős szél vagy havazás esetén a szerkezet összehajtható, így az elemek a tárolójukba kerülnek.

A rendszer működéséről egy saját fejlesztésű algoritmus gondoskodik, amely a napelemek mozgatását a pontos időjárási adatok alapján végzi el. Mindez elősegíti azt, hogy

a modulok csak akkor legyenek kint, amikor süt a nap, és ráadásul könnyebben is tisztíthatók, mint a hagyományos modellek.

Az első ilyen rendszert az ARA Chur tisztítómedencéje fölött szerelték fel, és tavaly augusztus óta teljesen zökkenőmentesen működik. A kiépített HORIZON évente 540 000 kilowattóra áramot termel, ez az árammennyiség a létesítmény áramszükségletének 20 százalékát fedezi. 

Az 5 méteres kiépítési magasságnak köszönhetően a szakemberek probléma nélkül dolgozhatnak a napelemek alatt. Ráadásul a rendszer alkalmazása lecsökkenti az algásodást és ezáltal a karbantartási költségeket is.

Neked ajánljuk
100 Coop üzlet működhet napenergiával Forradalmi újdonság: itt a hibrid napenergia-konverter A számok tükrében: beszédes infografikák a hazai megújuló energiáról Egyre gyakrabban lehetnek szélsőséges szárazságok Közép-Európában Már az idén elkezdhetik gyártani a világ legolcsóbb villanyautóját
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam