2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jönnek az öngyógyító akkumulátorok?

Az akkumulátorok zöme lítiumionnal vagy nátriummal működik – a két anyag hatékonysága vitathatatlan, ám az ezzel készült energiatárolók élettartama folyamatos használat esetén jelentősen csökken. A Tokiói Egyetem mérnökei most öngyógyító elemek kifejlesztésével próbálják áthidalni a problémát.

Atsuo Yamada professzor és csapata kiötlött egy olyan megoldást, amely nemcsak az akkumulátorok élettartamát növeli, de nagyobb tárolókapacitást is biztosít a számukra.

Az elemeket általában fémből készült rétegek alkotják. A feltöltődések és lemerülések során ezek a rétegek amortizálódnak, és úgynevezett rétegződési hibák keletkeznek rajtuk. Ezek a repedések csökkentik az akkumulátor teljesítményét. Az elhasználódás annak köszönhető, hogy az anyagot csupán a Van der Waals-erők  tartják össze. A mindennapi használat miatt az elemre nehezedő nyomás azonban ezt könnyen el tudja lehetetleníteni.

Az új anyag igazi áttörést hozhat az akkumulátorok piacán Fotó: Atsuo Yamada

A Tokiói Egyetem szakembereinek sikerült megalkotniuk egy anyagot, amely képes ellenállni ennek a nyomásnak.

A tudósok megmutatták, hogy ha az elem egy Na2RuO3 képletű anyaggal készül, az nem csupán minimalizálja a rongálódás mértékét, de a rétegek konkrétan „meggyógyítják” magukat. 

Ez azért van így, mert a Na2RuO3-at a Van der Waals-erőknél sokkal acélosabb Coulomb-vonzás tartja össze.

Neked ajánljuk
A kékhidrogén rosszabb, mint a szén? Az élelmiszerhulladék segíthet elhozni a fenntarthatóbb sebkötözők korát Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam