2020. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A végtelenbe és tovább: a napvitorla-küldetés

Nagyon úgy néz ki, hogy az űrkutatás történelmében új reménység kap főszerepet: az amerikai Planetary Society ugyanis komoly reményeket fűz a napvitorlákhoz, amelyek nagyobb sebességet képesek elérni, mint a vegyi anyagokon alapuló meghajtással működő rakéták. 

A Planetary Society által kifejlesztett, közösségi finanszírozási projektként működő Lightsail 2 sikeresen bontotta ki napvitorláit.

A napvitorla a napfényt a meghajtáshoz használja fel: a fotonok energianyerés céljából történő elnyelése helyett az ökölvívói szorítónak megfelelő méretű vitorla visszaveri a fény részecskéit, és a lendületüket használja fel arra, hogy a kenyér méretű műholdat átjuttassa az űr vákuumán.

Az űrutazás 2019 júniusában kezdődött, és a Planetary Society nemrég közzétette az első fényképeket a teljesen kibontott vitorláról.

A 2019 július 23-án pályára állt Lighsail 2 műhold még ki nem bontott napvitorláját ábrázoló kép Fotó: The Planetary Society

„A napvitorla sikeres kibontásával és a vezérlőberendezések bekapcsolódásával befejezettnek tekinthető a kritikus indítás előtti szakasz” – mondta a LightSail 2 projekt vezetője, David Spencer.

„Most már készen állunk a napvitorla-küldetésre, hogy nyomon kövessük, hogyan változik a pálya, és hogy értékeljük a napvitorlázási teljesítményt”

– tette hozzá.

A Lightsail 2 tesztelése a Cal Poly San Luis Obispó-i helyszínen az indulást megelőzően Fotó: The Planetary Society

A Planetary Society komoly reményeket fűz a napvitorlákhoz, amelyeket a jövőbeli űrfelfedező expedíciók során használnának fel meghajtásként. Azt közölték, hogy az enyhe, folyamatosan kifejtett tolóerő révén végre képesek nagyobb sebességet elérni, mint a vegyi anyagokon alapuló meghajtással működő rakéták. A technológia máris működőképes megoldás lehet a Cubesatokhoz, a kis szabványos típusú műholdakhoz történő alkalmazásra.

A társaság azonban azt is megjegyezte, hogy a vitorla által generált tolóerő „nem nagyobb egy gémkapocs tömegénél”. Körülbelül egy évbe fog telni, amíg a műhold várhatóan újra belép a Föld légkörébe.

Neked ajánljuk
Németország törvényt hozott a szénalapú energiatermelés leállításáról Magyar kutatók közreműködésével épül a világ első fúziós erőműve Süli János: az atomerőmű-építés Magyarország érdeke Ehető vadon termő növények a tányéron Az őshonos emlősök negyede a kihalás szélére került Angliában
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam