2019. december 7., Ambrus
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szélenergia csodája

A megújuló energia piacán egyre több innovatív találmány születik. A különlegességek közé ezúttal a Windstalk szélerőmű ötlete is bekerült, amely új megoldást jelenthetne a szélenergia hasznosítására.

Az Atelier DNA által kifejlesztett új technológia olyan problémák leküzdését tűzte ki célul, mint például a szélturbinákra jellemző alacsony frekvenciájú rezgések kibocsátása. Mint kiderült, a tervezők számára az is cél volt, hogy 

a Windstalk megújuló energiát termelő erőmű hasonló mennyiségű áramtermelésre legyen alkalmas, mint a hagyományos szélturbinák.

Az innovatív energiafarm 1200 geometrikus elrendezésű, szénszálas pólusból áll, melyek 55 méter magasak, és egy-egy különálló, kör alakú talapzathoz vannak rögzítve.

A megújuló energia szépsége Fotó: Atelier DNA 

Szélturbinák helyett piezoelektromos kerámialemezek termelik a kinetikus (mozgási) energiát az elektródákon keresztül, amikor a szél meglengeti a pólusokat. Ekkor lép működésbe a generátor, amely elektromos energiává alakítja át a mozgási energiát. 

A Windstalk nappal, felülnézetből Fotó: Atelier DNA 

A létesítmény különlegessége, hogy a pólusok tetején LED-lámpák jelzik, hogy épp milyen erősségű az energiatermelés. Ha a szél eláll, elsötétül. Mindegyik ingó pólusban generátor működik, mely maximalizálja az energiatermelést. Az előzetes kalkulációk szerint a Windstalk farm éves kapacitása 20,000 MWh.

A Windstalk szélerőmű farmot eredetileg Masdar városába tervezték, azonban egyelőre csak koncepció. Az ötlet még megvalósításra vár…

Neked ajánljuk
Mesterséges Nappal rukkoltak elő Kínában Jöhetnek az újabb alternatív üzemanyagok? Erősödő szelek, több tiszta energia A befektetők kényszeríthetik klímavédelemre a vonakodó vállalatokat Felesleges göncök új köntösben
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam