2020. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szélenergia csodája

A megújuló energia piacán egyre több innovatív találmány születik. A különlegességek közé ezúttal a Windstalk szélerőmű ötlete is bekerült, amely új megoldást jelenthetne a szélenergia hasznosítására.

Az Atelier DNA által kifejlesztett új technológia olyan problémák leküzdését tűzte ki célul, mint például a szélturbinákra jellemző alacsony frekvenciájú rezgések kibocsátása. Mint kiderült, a tervezők számára az is cél volt, hogy 

a Windstalk megújuló energiát termelő erőmű hasonló mennyiségű áramtermelésre legyen alkalmas, mint a hagyományos szélturbinák.

Az innovatív energiafarm 1200 geometrikus elrendezésű, szénszálas pólusból áll, melyek 55 méter magasak, és egy-egy különálló, kör alakú talapzathoz vannak rögzítve.

A megújuló energia szépsége Fotó: Atelier DNA 

Szélturbinák helyett piezoelektromos kerámialemezek termelik a kinetikus (mozgási) energiát az elektródákon keresztül, amikor a szél meglengeti a pólusokat. Ekkor lép működésbe a generátor, amely elektromos energiává alakítja át a mozgási energiát. 

A Windstalk nappal, felülnézetből Fotó: Atelier DNA 

A létesítmény különlegessége, hogy a pólusok tetején LED-lámpák jelzik, hogy épp milyen erősségű az energiatermelés. Ha a szél eláll, elsötétül. Mindegyik ingó pólusban generátor működik, mely maximalizálja az energiatermelést. Az előzetes kalkulációk szerint a Windstalk farm éves kapacitása 20,000 MWh.

A Windstalk szélerőmű farmot eredetileg Masdar városába tervezték, azonban egyelőre csak koncepció. Az ötlet még megvalósításra vár…

Neked ajánljuk
A Microsoftot is megihlette a napenergia A Microsoftot is megihlette a napenergia Megugrott a hazai zöldáram termelése A karbonsemleges működés már kevés Mókás szemétevő malommal tisztul a baltimore-i kikötő
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam