2019. augusztus 25., Lajos, Patrícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme a módszer, amellyel szuprehatékony napelemeket lehetne előállítani

Óriási jelentősége lehet annak a módszernek, melyet a Rice Egyetemen fejlesztettek ki. Ha minden jól megy, akkor a tudósok elérhetik, hogy a napelemek a fény mellett a termikus sugárzást is hasznosítani tudják, és ezáltal jelentősen megnövekedjen az áramtermelő képességük. 

Mindenki ismeri az infravörös hőkamerát: az általa rögzített képen a forró testek úgy néznek ki, mintha ragyognának. A forró felületeknek ez a sugárzása nagyon széles spektrumú, ám amikor a fényből állítunk elő elektromos áramot, az átalakítás csak akkor hatékony, ha csak egy keskenyebb sávban történik. 

A Rice Egyetem tudóscsapata Fotó: Rice Egyetem/Jeff Fitlow

A Rice tudósai Gururaj Naik és Junichiro Kono vezetésével erre a sávszűkítésre találtak ki egy módszert. A megfelelő irányba elrendezett nanocsövek elnyelik a hulladékhőt, és keskeny sávú fotonokká alakítják, vagyis a hőből nem közvetlenül keletkezik elektromos áram, hanem egy közbeiktatott lépéssel.

A módszerrel a becslések szerint a napelemek hatásfoka a mostani 22 százalékról akár 80 százalékra is növelhető. 

Már csak az a kérdés, hogy miként oldható meg a nanocsövek nagyüzemi gyártása, hogy a világ könnyen át tudjon állni a megújuló energiára.

Neked ajánljuk
Mire jó a rozsda? Energiatermelésre! Mire jó a rozsda? Energiatermelésre! Fényes jövő vár a napelemekre A Camponában mindenkit vár Helen könyvtára Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam