2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hóból áramot? Jön a hóalapú triboelektromos nanogenerátor

A havat használnák energiaforrásként a kaliforniai UCLA egyetem kutatói. Találmányuk ráadásul kicsi, olcsó, és a működéséhez szükséges energiát is megtermeli. A kütyü hivatalosan a „hóalapú triboelektromos nanogenerátor” nevet kapta.

Az innovatív eszköz egy mini meteorológiai állomáshoz hasonlóan megmondja, mennyi hó esik, milyen irányból, valamint hogy mekkora a szél sebessége, és milyen irányból fúj. 

„A tiszta, megújuló energiaforrások közül egyelőre kiaknázatlan a hó: a hónak is van elektromos töltése, eddig viszont senki nem jött rá, hogyan alakítható át elektromossággá” – írja a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság  a találmányról.

A hó is lehet energiaforrás Fotó: Pixabay

A készülék a hóból érkező elektromos jeleket fogja be szilikonnal, és elektromosságot generál. A működési elve meglepően egyszerű: a hó pozitív, a szintetikus gumianyag, szilikon negatív töltést hordoz. Amikor a szakadó hó érintkezik a szilikonnal, elektromosság termelődik.

A Popular Science cikke hozzáteszi,

bár a készülék egyelőre kísérleti darab, és az általa termelt áram mennyisége nagyon alacsony, a kutatók szerint nagy lehetőségek vannak benne,

például hordozható meteorológiai állomásokat láthat el energiával, vagy éppen téli sportot űzők teljesítményét mérhetik vele.

Neked ajánljuk
Napfény segítségével lehetne újrahasznosítani a szén-dioxidot? Billenés Németországban Megújulók fedezték a globális energiafelhasználás 10 százalékát Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam