2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hóból áramot? Jön a hóalapú triboelektromos nanogenerátor

A havat használnák energiaforrásként a kaliforniai UCLA egyetem kutatói. Találmányuk ráadásul kicsi, olcsó, és a működéséhez szükséges energiát is megtermeli. A kütyü hivatalosan a „hóalapú triboelektromos nanogenerátor” nevet kapta.

Az innovatív eszköz egy mini meteorológiai állomáshoz hasonlóan megmondja, mennyi hó esik, milyen irányból, valamint hogy mekkora a szél sebessége, és milyen irányból fúj. 

„A tiszta, megújuló energiaforrások közül egyelőre kiaknázatlan a hó: a hónak is van elektromos töltése, eddig viszont senki nem jött rá, hogyan alakítható át elektromossággá” – írja a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság  a találmányról.

A hó is lehet energiaforrás Fotó: Pixabay

A készülék a hóból érkező elektromos jeleket fogja be szilikonnal, és elektromosságot generál. A működési elve meglepően egyszerű: a hó pozitív, a szintetikus gumianyag, szilikon negatív töltést hordoz. Amikor a szakadó hó érintkezik a szilikonnal, elektromosság termelődik.

A Popular Science cikke hozzáteszi,

bár a készülék egyelőre kísérleti darab, és az általa termelt áram mennyisége nagyon alacsony, a kutatók szerint nagy lehetőségek vannak benne,

például hordozható meteorológiai állomásokat láthat el energiával, vagy éppen téli sportot űzők teljesítményét mérhetik vele.

Neked ajánljuk
Az éjszakai napelem nem vicc Az energia és a dizájn is lehet megújuló Annyi hó esett egy kanadai városban, hogy már a hadsereget is be kellett vetni A legapróbb fogyasztók is nagy változásokat érhetnek el Összeomolhat a világ egyik legmagasabb aktív vulkánja (képgalériával)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam