2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Feltalálták a szolármotort

Egy francia startup olyan találmánnyal rukkolt elő, amely a napelemcellák által termelt energiát mechanikai mozgássá alakítja át, nincs szükség akkumulátorra vagy teljesítményelektronikára. A szolármotor lehetővé teszi vízszivattyúk és szellőzőrendszerek turbináinak több mint 20 éven keresztül történő működtetését.

A francia Saurea bemutatott egy olyan elektromosmotor-technológiát, amely a napenergiát közvetlenül mechanikai forgómozgássá alakítja. A vállalat első terméke forgómozgást kínál, amellyel vizet tudnak húzni mezőgazdasági öntözés céljára, és friss levegőt tud biztosítani épületek szellőztetésére.

„Ez a világ első szolármotorja” – közölte Isabelle Gallet-Coty, a Saurea egyik alapítója, kiemelve:

„Ez teljes mértékben a megújuló energia körül forog, és az a különlegessége, hogy soha nem romlik el.”

Feltalálták a szolármotort Fotó:Facebook/Saurea

A hagyományos villanymotorral ellentétben a Saurea technológiája a napenergiát közvetlenül forgómozgássá alakítja át anélkül, hogy energiaátalakítást szolgáló részekre lenne szükség.

„Az energiaátalakítást szolgáló egységeket gyakran cserélni kell” – mondta Gallet-Coty. A Saurea azt állítja, hogy 20 évi garanciát tudnak nyújtani az első termék karbantartás nélküli üzemeltetésére.

A startup cég szerint találmányuk a vásárlók számára pénzügyi megtakarítást jelent, és a motor különösen alkalmas elszigetelt területeken történő használatra. A termék innovatív jellege felkeltette az EDF Pulse zsűrijének figyelmét, amely éves versenyének részeként a Fenntartható területek kategória döntőjének egyik résztvevőjeként választotta ki a Saureát.

A szolármotor egyébként három generáción átívelő kutatás-fejlesztés eredménye. A feltaláló Alain Coty élete során öt különböző műszaki technológiát szabadalmaztatott. 

Mint kiderült, a szolármotor ára az alkalmazástól függően 2500–3500 euró között mozog. 

Neked ajánljuk
Japán rástartolt a lebegő tengeri szélerőművek fejlesztésére A legjobb energia az, amelyet magunknak termelünk meg, és magunk is használjuk fel helyben A Lidl teljesen átállt zöldáramra A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam