2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ideje sportot csinálni a megújuló energiából

A megújuló energiáról kevés embernek jut eszébe az extrém sport. Spanyol kutatók azonban most kite-szörfösök ernyőjét elemzik ahhoz, hogy rájöjjenek, lehet-e a magasban megújuló energiát generáló rendszereket létrehozni a szél segítségével.

A Madridi Egyetem kutatói azt vizsgálják, lehetséges-e a kite- szörfözéssel vagy drónokkal hatékonyabban lefölözni a szél energiáját. Azokat az áramvonalas ernyőket elemzik, amelyeket a kite-szörfösök használnak, és apró szélturbinákat raknak rájuk.

Ez azért óriási ötlet, mert a magasban mindig jobban fúj a szél, a módszer teljesen környezetbarát, és akár drónokkal is helyettesíthető.

Persze nem arról van szó, hogy minden kite- szörfös hátára szerelünk egy turbinát, és szélnek eresztjük, hanem arról, hogy kifejezetten erre a célra kialakított ernyőket gyártsunk, amiket aztán újraértelmezett szélerőművekként tudunk használni a világ bármely pontján. A módszer nagy előnye, hogy olcsó, és a megfelelő magasságban gyakorlatilag bárhol használható. Az energiát egy vezetéken keresztül szállítja a kite a földre, ami egyben a helyén is tartja az ernyőt.

Az extrém sport is lehet megújuló Fotó: Pixabay

Szemben a hagyományos szélturbinákkal, a levegőbeli szélenergia-rendszereket (airborne wind energy systems, AWES) sokkal könnyebb és olcsóbb lenne installálni, és az anyagköltségük is elenyésző volna. A kutatók 500 méter feletti magasságokban használnák, ahol a szél is erősebb, és kevésbé szakaszos, ezért megbízhatóbb energiaforrást jelent.

A kutatók azt is előnyként sorolják fel, hogy egy ilyen rendszert gyakorlatilag bárhol fel lehet állítani, tehát a segítségével a bolygó eldugottabb zugaiba is zöldenergiát lehet vinni. A rendszer kompakt, könnyen szállítható egyik helyről a másikra, és nem kell nagyobb szakértelem ahhoz, hogy fel lehessen húzni.

Neked ajánljuk
Féligáteresztő napelemeket tesztelnek Hollandiában Napelemparkokkal zöldít a Toyota Itt a feladat: terjed a napenergia hasznosítása, de mi legyen a leszerelt panelekkel? ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam