2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jöhetnek az Eiffel-torony méretű szélerőművek?

A megújuló energiával kapcsolatos technológiai innovációk maximumfokozaton pörögnek. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzése szerint 2040-re akár tizenötszörösére nőhet a telepített szélenergia-kapacitás a 2018-as értékhez képest. Ráadásul mindeközben a turbinák mérete is növekvésnek indult. 

A technológia hatalmasat fejlődött, mióta Dánia 1991-ben elhelyezte első part menti szélkerekét. Mind fizikai kiterjedésükben, mind áramtermelő képességükben hatalmas előrehaladáson estek át a turbinák. Az innováció során megnövekedett a turbinák mérete, 2010-ben még csak 100 méter magasak voltak, és 3 MW kapacitással rendelkeztek, addig 2016-ra magasságuk meghaladta a 200 métert, és termelési kapacitásuk a 8 MW-ot.

2030-ra a szélturbinák megközelíthetik akár az Eiffel-torony méretét, és kapacitásuk elérheti a 15-20 MW-ot.

Egyre nagyobbra nőnek a szélerőművek Fotó: IEA

És ez még nem minden: a technológia fejlődésének következtében hatalmas költségcsökkenésen mehetnek keresztül a tengeri szélfarmok. Míg 2018-ban egy átlagos kilowatt előállítása 90 dollárba került, addig előrejelzések szerint 2040-re majdnem a felére, 50 dollárra mérséklődhet. 

Neked ajánljuk
A világ legnagyobb szélturbinája Kevesebb villamos energiát használtunk el idén januárban, mint tavaly Mikor lesznek olcsóbbak az elektromos autók? Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam