2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lótrágyából áramot? Miért ne?

Megdicsérte a Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) a Helsinki Nemzetközi Lóshow-t, amiért saját forrásból, a lovak trágyájából fedezi teljes villamosáram-szükségletét. A FEI Világkupa díjugrató selejtezőjének négy napja alatt 150 megawatt elektromos áramot állítottak elő a 370 versenyló által termelt 100 tonna trágyából, amiből nemcsak a rendezvény áramszükségletét sikerült fedezni, hanem még helsinki lakások fűtésére is futotta.

A lovasbemutatón a trágyából nyert árammal működtették például a világítást, az eredményjelző táblákat, a mobiltelefon-töltő állomásokat. A helsinki lóshow immár az ötödik egymást követő évben fedezte áramszükségletét lótrágyából a Fortum HorsePower áramszolgáltató által kifejlesztett technológia segítségével.

A versenyen részt vett lovak trágyája a négynapos rendezvény teljes áramszükségletét biztosította, sőt még helsinki lakások fűtésére is futotta belőle Fotó: helsinkihorseshow.fi

„Két deciliter híg lótrágyából már fel lehet tölteni egy mobiltelefont, két ló trágyája pedig elegendő egy család éves hőenergia-szükségletének fedezésére”

– mondta Anssi Paalanen, az innovatív cég alelnöke.

A HorsePower-féle rendszer 2015-ös üzembe helyezése óta 70 ezer tonna lótrágyát gyűjtöttek be, ebből 1250 ügyfelet láttak el hővel, és az országos áramhálózatba is juttattak energiát. A technológia óriási lehetőségeket kínál a nagy lóállománnyal rendelkező országoknak – jelentette ki Paalanen. A helsinki lovasbemutató egyedülálló a lótrágya energiává alakításának méretét tekintve – közölte egy szóvivő.

A Fortum HorsePower cégbemutató filmje:

Neked ajánljuk
Valósággá válhat Nicola Tesla álma Forradalmasítaná a szélerőművek gyártását a GE A közművállalatok döntő többsége fosszilis energiát használ A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam