2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A svédek megtalálták a megoldást a napenergia tárolására

A kutatók évtizedek óta dolgoznak azon, hogy az ideális időjárási viszonyok között megtermelt napenergia feleslege akkor hasznosulhasson, amikor nincs elég napsütés vagy szél. Úgy tűnik, a svédeknek most sikerült megoldást találniuk a problémára. 

A göteborgi Chalmers Egyetem kutatói olyan megoldást találtak, amellyel

a nap sugarainak energiáját akár évtizedekkel később is fel tudják használni hő formájában.

Az általuk kifejlesztett rendszer alapja egy olyan molekula, amely szénből, hidrogénből és nitrogénből áll. A nap sugarainak energiáját ennek a molekulának a segítségével tudják tárolni. A Bloomberg szerint világszinten több vezető kutató elismerését is kivívta a fejlesztés.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy elektromos áramot is elő lehet-e állítani az eljárással, a tudósok szerint erre is van esély, de további kutatások szükségesek hozzá. A szakemberek közel egy évtized alatt fejlesztették ki a találmányukat, amelyre eddig 2,5 millió dollárt (735 millió forintot) költöttek. A további fejlesztéshez és a technológia elterjesztéséhez pénzre van szükség.

Az egyik kutató, Kasper Moth-Poulsen, kezében a feltalált folyadékkal, amely  a napenergia tárolására alkalmas Fotó: Oscar Mattsson/  Chalmert Univerity of Technology

A tervek szerint a hő tárolására alkalmas burkolatot három éven belül hozhatják kereskedelmi forgalomba, míg magát a tárolóegységet hat éven belül. Utóbbival kapcsolatban azt ígérik, hogy tovább marad használható, mint a mai, tipikusan 5-10 évet bíró lítiumion akkumulátorok. 

Neked ajánljuk
Már épül a világ legnagyobb hordozható napelemfarmja Gigantikus akkumulátor épül Ausztráliában Tovább zöldül a Harley-Davidson A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam