2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műnapraforgóval még hatékonyabban lehetne „betakarítani” a napenergiát

A napenergia fontosságát jól példázza az is, hogy a tudomány egyre több innovációval rukkol elő. A Kaliforniai Egyetemen ezúttal automatikusan a fény felé forduló, kicsi, mesterséges napraforgókat hívtak életre, amelyekkel 400 százalékkal több napenergiát lehet termelni.

A SunBOT nevű „műnövényt” egy fényre reagáló anyagból készült szár és egy, a szokványos napelemekben felhasznált, fényelnyelő anyagból készült energiabetakarító „virágzat” alkotja.

Fénynek kitéve a SunBOT-ok szára felmelegszik és összehúzódik. Emiatt a szerkezet ezen része meggörbül, és a mesterséges virágzatot a fény felé fordítja. Amikor a SunBOT az optimális helyzetbe igazította a virágzatát, az elhajlás folyamata megszakad, mert a szerkezet felépítése miatt ekkorra a szár árnyékba kerül, lehűl, az összehúzódásának folyamata pedig leáll.

A SunBOT-ok szélessége nem haladja meg az 1 millimétert Fotó: Ximin He

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i kampuszán dolgozó Ximin He és kollégái egy napelemen először hajlékony szárral ellátott, majd pedig azt nélkülöző SunBOT-okkal tesztelték a technológiát. A kutatók az előbbi esetben 400 százalékkal több napenergiát tudtak „leszüretelni”.

Neked ajánljuk
Napfény segítségével lehetne újrahasznosítani a szén-dioxidot? Billenés Németországban Rendkívüli mértékű aszály sújtja az Alföldet Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Így teleltesd át az édesburgonyát
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam