2020. november 23., Kelemen, Klementina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A víz átírhatja a világ energiamixét

A párizsi Powergreen Europe konferencián a vízenergia is fókuszba került. A bemutatott technológiák rámutattak arra, hogy az árapályból nyerhető energia nemcsak olcsó és kiszámítható, de komoly esélye van arra, hogy a közeljövőben még fontosabb szerepe legyen a világ energiamixében. 

A konferencián három különböző árapály-energetikai megoldást is bemutattak. Drew Blaxland, az SIMEC Atlantis Turbines and Engineering Services igazgatója a normadiai Raz Blanchard kísérleti telepen készült megoldását prezentálta, melyben négyturbinás rendszerrel végeznek méréseket és kísérleti termelést. 

Blaxland hangsúlyozta, hogy a kiszámítható termelési volumen mellett komoly érvet jelent a technológia elterjedésén túl az is, hogy a víz alatti turbina szervizelése is egyszerű. Ráadásul egy új turbinát akár 30 perc alatt is a hálózatra lehet kapcsolni. Blaxland úgy véli, hogy az a megoldás, amivel ők dolgoznak,

akár 100 GW árapály-energia piaci potenciált is képes hasznosítani.

Chris Milne, az Orbital Marine (OM) pénzügyi igazgatója szintén bemutatta a megoldását, amely azon alapszik, hogy az erőmű egy része a víz tetején ül, és a szárnyas turbinát innen eresztik le a tengerbe. E szárnyak fogják be a víz mozgási energiáját – fordított elven, mint ahogyan a hajók meghajtása történik. Chris Milne szerint az OM megoldásával termelt árapály-energia beépített költsége nagyon hasonló a tengeri szél költségeihez, az eszközé pedig megegyezik a szárazföldi szélerőművekével. A karbantartásukhoz sem szükséges speciális hajók készenlétben tartása, mivel egyszerű szervizcsónakkal megoldható minden szükséges művelet.

A teljes üzemidőre számított villamosenergia-termelési egységköltség jelenleg már kevesebb mint 100 font megawattóránként, de ez az ár is tovább csökkenhet.

Forrás: Orbital Marine Power Ltd/Youtube

A Feröer-szigetek közszolgáltatóját (SEV) képviselő Terji Nielsen szerint az, hogy a Feröer-szigetek télen bővelkedik szélben és esőben, a nyári, sok napsütés miatt kiemelten kezelt napelemes projektek mellett felértékeli a szélenergia és vízenergia hasznosítását is. Mivel az ország célja, hogy 100 százalékban megújuló energiákra állítsák át az ellátást, vizsgálni kezdték a Feröer-szigeteken lévő három tengerszorost. Kiderült, hogy ha mindbe árapály-energiát hasznosító rendszereket telepítenek, akkor azok gyakorlatilag alaperőműként funkcionálhatnak.

Ennek lehet az eszköze a svéd Minesto AB Deep Green technológiája, melynek működéséről videó is készült:

Forrás: Minesto/Youtube
Neked ajánljuk
Folyékony levegős energiatároló rendszert fejlesztenek Tankerekkel szállítanák a tiszta energiát a világ legnagyobb megújuló létesítményéből Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál Pszichológusok ingyenes online előadásokkal segítik a lelki egészség megőrzését a járvány idején Fantasztikus képek egy lápvidékről, ahol idomított kormoránok fogják a halakat (képgalériával)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam