Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 6., Bíborka, Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási napenergiás áttörést ért el egy energetikai cég

A napokban bemutatkozott a Bill Gates által is támogatott Heliogen energetikai cég, amely máris óriási napenergiás innovációkkal hívta fel magára a figyelmet. A startup mesterséges intelligencia segítségével 1000 Celsius-fokra tudott felhevíteni egy napkemencét.

A módszerrel a világ legnagyobb szennyezői válhatnak tisztábbá, olyan iparágak, mint a beton, az acél- és az üveggyártás.

Egyedül a betonipar a világ szén-dioxid-kibocsátásának 7 százalékáért felel.

Napenergiás áttörés a Heliogen módszere Fotó: Heliogen

A Heliogen alapítója, Bill Gross azt mondja, hogy technológiájuk olcsóbb, mint a fosszilis üzemanyaggal működő rendszereké. A módszerük mesterséges intelligenciával működik, amely gépi látással és más kifinomult technikákkal tűpontosan egy helyre tudja fókuszálni több ezer tükörrel a fényt. Hasonló rendszerek eddig is voltak, de azok kevésbé magas hőmérsékleten működnek.

Azokban az időszakokban, amikor éppen nem süt a nap, energiatároló rendszereket terveznek üzembe állítani, ezt a megoldást azonban még nem mutatták be részletesen. Az viszont árulkodó, hogy a módszerükkel a nagyüzemi tiszta hidrogéngyártás is megoldható, amivel valóban elraktározható a napenergia.

Neked ajánljuk
Megújuló kreativitás egy magyar cégtől: itt a napelemes térkő Feltalálták a napelemes „bőrt” 30 éve nem látott ütemben csökken a szén-dioxid-kibocsátás Kedves Szomszédaim, miben segíthetek? Magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam