2020. december 1., Elza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási napenergiás áttörést ért el egy energetikai cég

A napokban bemutatkozott a Bill Gates által is támogatott Heliogen energetikai cég, amely máris óriási napenergiás innovációkkal hívta fel magára a figyelmet. A startup mesterséges intelligencia segítségével 1000 Celsius-fokra tudott felhevíteni egy napkemencét.

A módszerrel a világ legnagyobb szennyezői válhatnak tisztábbá, olyan iparágak, mint a beton, az acél- és az üveggyártás.

Egyedül a betonipar a világ szén-dioxid-kibocsátásának 7 százalékáért felel.

Napenergiás áttörés a Heliogen módszere Fotó: Heliogen

A Heliogen alapítója, Bill Gross azt mondja, hogy technológiájuk olcsóbb, mint a fosszilis üzemanyaggal működő rendszereké. A módszerük mesterséges intelligenciával működik, amely gépi látással és más kifinomult technikákkal tűpontosan egy helyre tudja fókuszálni több ezer tükörrel a fényt. Hasonló rendszerek eddig is voltak, de azok kevésbé magas hőmérsékleten működnek.

Azokban az időszakokban, amikor éppen nem süt a nap, energiatároló rendszereket terveznek üzembe állítani, ezt a megoldást azonban még nem mutatták be részletesen. Az viszont árulkodó, hogy a módszerükkel a nagyüzemi tiszta hidrogéngyártás is megoldható, amivel valóban elraktározható a napenergia.

Neked ajánljuk
Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók Hidrogén szállításához alakítanak át gázvezetékeket Németországban Az EU-nak el kellene felejtenie a földgázt? Megtört a jég – A megújult tananyagokban kiemelt szerepet kapnak a digitális megoldások Indul a pályázat az egyszer használatos műanyagok helyettesítésére
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam