2020. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jöhetnek az újabb alternatív üzemanyagok?

A kutatók már évtizedek óta keresik a megoldást arra, hogy mikképpen lehetne környezetbarát üzemanyagot készíteni. Most két olyan új eljárással is kísérleteznek, amelyek akár tíz év múlva már áttörést hozhatnak.

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) alternatívüzemanyag-gyárában úgynevezett power-to-liquid eljárást alkalmaznak, alapanyagként pedig az állomás körüli levegőből kivont szén-dioxidot használják, valamint gőz halmazállapotú vizet. A két anyagból úgynevezett szimultán elektrolízissel hidrogént és szén-monoxidot állítanak elő, majd egy újabb lépésben úgynevezett hosszú láncú szénhidrogéneket, amelyeket a folyamat befejező lépésében úgy darabolnak fel, hogy benzinnek, dízelnek vagy kerozinnak megfelelő üzemanyagot lehet gyártani belőlük.

Mivel a szükséges áramot megújuló forrásokból nyerik, a technológia abszolút környezetbarát, és mivel 

a légkörből vonja ki a szükséges szén-dioxidot, nagyban hozzájárulhat az éghajlatváltozás megfékezéséért folytatott küzdelem sikeréhez.

Az eljárás még kezdetleges, a KIT szakemberei a következő fejlesztési szakaszra is még csak a napi 100-200 literes mennyiséget terveznek. De számításaik szerint a technológia nagyjából tíz év múlva már érett lesz az ipari méretű üzemanyaggyártásra is.

Egyre több lehet az alternatív üzemanyag Fotó: Freepik

Mindeközben a Cambdrige-i Egyetem kutatói is létrehozták a „mesterséges levelet”, amely napfény, szén-dioxid és víz felhasználásával képes előállítani egy széles körben alkalmazott gázt, amelyet jelenleg fosszilis anyagokból nyernek. A technológia felhasználható lesz fenntartható folyékony üzemanyag előállítására, amely szintén a benzin alternatívája lehet – erről itt írtunk bővebben.

A sok alternatív üzemanyag között megtalálható a sűrített levegő is. Az ötlet szinte egykorú az autózással, egy időben a párizsi villamost is levegő hajtotta. Tíz éve az indiai Tata felkarolta a volt Forma–1-es mérnök, Guy Négre cégét, amely egy levegővel működő motort fejleszt. Terveik között 110 km/órás végsebességre képes, 200 kilométer hatótávú járművek szerepeltek, de valódi áttörést nem tudtak elérni. Pedig az elgondolás jó, sűrített levegőt elő lehet állítani akár teljesen tiszta energiából is. 

Neked ajánljuk
A jövő útja napelemes Egy új találmány segít fokozni a napelemek hatékonyságát Két év múlva már csak villanybuszok állíthatók forgalomba a hazai tömegközlekedésben A tengerből vesznek el területet Monaco terjeszkedéséért (videóval) A kihalás szélére sodródtak a tengeri teknősök
Tovább a forrásra: veol.hu
Vissza
Hírfolyam