2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az űrből érkezhet a korlátlan tiszta energia

A növekvő energiaigény miatt kiemelten fontos lenne növelni a megújuló kapacitásokat – erre talált most megoldást Kína. Az ázsiai ország ugyanis 2035-re elkészítheti a világ első űrbe helyezett naperőművét, mely óriási távolságra a Földtől gyűjtené össze a Nap energiáját, majd juttatná azt le a bolygóra.

A napenergia űrben való összegyűjtése egyáltalán nem újdonság, sőt, a tudományos-fantasztikus irodalom egyik kedvelt témája. Népszerűségét Isaac Asimovnak köszönheti, aki 1941-ben írt róla. 1968-ban egy amerikai mérnök, Peter Glaser hivatalos beterjesztést nyújtott be az illetékes hivatalokhoz egy az űrben létesítendő, a napenergiára épülő rendszerről.

Az ötlet most, úgy néz ki, megvalósulhat. A China Academy of Space Technology (CAST)  tervei szerint 

2035-re elkészülhet az az állomás, mely az űrben keringve képes összegyűjteni a Napból érkező azon energiamennyiséget is, mely egyébként soha nem éri el a Földet.

Az energiát az állomás mikrohullámokra vagy lézersugárrá konvertálná, amely vezeték nélküli kapcsolaton jutna le a felszínre, és hasznosulna ott az ember által meghatározott célokra – magyarázta Wang Li, a CAST kutatási programjának vezetője.

A szakember kiemelte, hogy reményeik szerint a projekt mögé szoros nemzetközi együttműködés sorakozhat fel, melynek révén tudományos és technológiai áttörést érhetnek el az űri szolárbázissal. Szerinte, ha sikerrel járnak, azzal már megvalósulhat az emberiség álma a korlátlan és tiszta energiáról.

Wang szerint a hagyományos fosszilis energiahordozókkal összehasonlítva az űrből nyert napenergia felhasználása sokkal hatékonyabb és fenntarthatóbb. Könnyebbé és egyszerűbbé teszi a bolygó körül keringő műholdak energiaellátását is, a katasztrófa sújtotta földi övezetek ellátását, valamint a Föld jelenleg izolált területeit is.

Forrás: News Direct/Youtube
Neked ajánljuk
A NASA ötletpályázatot írt ki: atomerőművet kell tervezni a Holdra Áttörést hozó tiszta energiás projekteket keres az EU Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam