2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy új találmány segít fokozni a napelemek hatékonyságát

Észt kutatók kidolgoztak egy új, mikrokristályokra épülő monoszemcsés portechnológiát, amely párhuzamosan kapcsolt miniatűr napelemcellákat alkothat egy hatalmas modulon belül. Az új módszerrel képesek voltak több mint 2 százalékkal megnövelni a cellák hatékonyságát.

Az észtországi Tallinn Műszaki Egyeteme kutatóinak sikerült kifejleszteniük egy monoszemcsés portechnológiát a keszterit előállítására. Közlésük szerint eljárásuk kevésbé költséges, mint a vékony rétegű napelemcellák előállítására használt vákuumbesűrítéses vagy a katódporlasztásos technológiák.

A por előállítását célzó technológia segítségével – amelynek során a kémiai összetevőket egy speciális, 750 fokos kemencében hevítik négy napon keresztül – a kutatók létre tudtak hozni olyan egyedi mikrokristályokat, amelyek párhuzamosan kapcsolt miniatűr napelemcellákat alkothatnak egy hatalmas modulon belül, és ezt fedik le egy ultravékony közbenső réteggel.

Az így előállított napelemcellák csekély tömegűek, rugalmasak, olcsóbbak, és kevésbé károsítják a környezetet. „Elérkeztünk a fejlesztésnek arra a pontjára, ahol a keszterit abszorber anyagban a réz részleges lecserélése ezüstre

akár 2 százalékkal is képes megnövelni a hatékonyságot”

– magyarázta Marit Kauk-Kuusik kutató.

A pehelysúlyú, rugalmas monoszemcsés réteggel ellátott napelemcellát a TalTech kutatói fejlesztették ki Fotó: Jüri Krustok professzor/mnnsz.hu

Kauk-Kuusik azt mondta, hogy a réz 1 százalékának ezüstre cserélése 6,6 százalékról 8,7 százalékra növelte a monoszemcsés rétegű napelemcellák hatékonyságát. 

Korábban is voltak már hasonlóan jó eredmények: 2018 augusztusában ausztrál kutatók 10 százalékos hatékonyságot értek el egy réz-, ón- és cinktartalmú szulfid anyagból, más néven szulfid-keszteritből készült cella esetében. Az ilyen cellák világrekordja 12,6 százalék, amelyet a japán vékonyrétegű-gyártó, a Solar Frontier ért el 2013-ban.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam