2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komoly mérföldkőhöz érkezett a napelemipar

A Helmholtz Zentrum Berlin (HZB) kutatói által kifejlesztett új perovszkit/szilícium tandem napelemnek köszönhetően most már elérhető távolságban van az iparágban mérföldkőnek számító 30 százalékos hatékonysági határ. A technológia akár tömegtermelésre is alkalmas lehet.

A HZB-nek  29,15 százalékos világrekord hatékonyságot sikerült elérnie, a kutatócsapat célja ezek után a hatékonyság 30 százalék fölé tornázása; az új csúcsot ráadásul lehetőleg a szilíciumból és perovszkitből készült tandemtechnológia 35 százalékos gyakorlati határához közelebb jelölnék ki.

Steve Albrecht, a kutatási csoport vezetője szerint már

az új cél eléréséhez vezető út meghatározására vonatkozó munka, illetve egyeztetések is megkezdődtek.

Összehasonlításul: a ma elterjedt technológiák közül a monokristályos (szilícium) napelemek laboratóriumi körülmények között elért legmagasabb hatékonysága 26,1-27,6 százalék, míg a polikristályos technológia esetében 23,3 százalék a csúcs. 

Új világcsúcsot állított fel a napelemipar Fotó: Eike Köhnen/HZB

Az új, a német Fraunhofer ISE intézet által is megerősített világrekordot egy mindössze 1 négyzet-centiméteres, laboratóriumi technikával előállított cellával sikerült elérni. Ezzel együtt a kutatók szerint a gyártási folyamat elvben alkalmas nagy felületek létrehozására is, és az úgynevezett vákuumos lerakási eljárással folytatott kezdeti tesztek is ígéretesek.

A siker jelentős részben a napelemben található speciális elektródaréteg kifejlesztésének köszönhető, amit a HZB a Kaunasi Műszaki Egyetemmel együttműködésben vitt véghez, de a közbülső rétegek esetében is sikerült előrelépést elérniük. A fejlesztés során sikerült tökéletesíteniük a perovszkitvegyület összetételét is, amelynek köszönhetően egyebek mellett nőtt a technológia kétségkívül gyenge pontjának számító stabilitása is, mindemellett javultak a rétegek közötti elektromos áramlási és optikai jellemzők is – közölte Eike Köhnen és Amran Al-Ashouri, a HZB két szakembere. 

Neked ajánljuk
Napelemek termelnek majd energiát a metróállomások tetején Bécsben Mennyire tiszta valójában a napenergia? Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: nrgreport.hu
Vissza
Hírfolyam