2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kvantumpontok hozhatják el a szuperhatékony napenergia-termelést?

Gyenge fényviszonyok között is működőképes, rugalmas, vékony hártyába rendezhető kvantumpont-napelemeket fejlesztettek ki a Queenslandi Egyetem mérnökei. Az innovatív találmány jóval hatékonyabb, mint a jelenlegi, hagyományos társai.

A queenslandi tudóscsapat az új metódussal 16,6 százalékos hatékonyságot tudott elérni, ami a maga kategóriájában rekordnak számít.

A kvantumpontok új osztálya rugalmas, olcsó és nyomtatható. A házaktól a hordozható elektronikáig

a legkülönbözőbb tárgyakat be lehet borítani az ilyen részecskékből álló fóliával, és értelemszerűen az energiaellátásukat is biztosítani lehet vele. 

Szuperhatékony napenergia-termelés kvantumpontokkal Fotó: Queenslandi Egyetem

A tudósok azt remélik, hogy az első, kisebb készülékekre szabott megoldások már két éven belül piacképes állapotba kerülnek. Ahhoz, hogy a háztartások kiszolgálására is alkalmassá tegyék a technológiát, állítólag három-öt évre lesz még szükség.

Neked ajánljuk
Napelemek termelnek majd energiát a metróállomások tetején Bécsben Mennyire tiszta valójában a napenergia? Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam