2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Akkumulátor gyümölcshulladékból?

Ausztrál mérnökök kifejlesztettek egy technológiát, amellyel különböző termények hátrahagyott részeiből lehetne hatékony energiatároló rendszereket létrehozni. A módszer jelentősen hozzájárulhatna a klímaváltozás elleni harc sikeréhez. 

Az egyik legnagyobb kihívás, hogy miként lehetne környezetbarát energiatároló rendszereket kialakítani.

Az ausztrál tudósok kipréselt cukornádra, pomelóhéjra, görögdinnyére vagy éppen papírpépre vonatkozó kutatásokra alapozva nemrég kitalálták, hogy például a kenyérfa gyümölcséből vagy a duriánból miként lehetne rendkívül magas energiasűrűségű energiatáró eszközöket, úgynevezett ultrakondenzátorokat létrehozni.

A gyümölcsök hasznosíthatóságához a szakemberek egy bizonyos ultrakönnyű, likacsos anyagot, azaz aerogélt hoztak létre belőlük. Ehhez a termények nem ehető belső részét először hőkezelték, ezután liofilizálták (fagyasztva szárítás), és végül fémoxidokkal beborították. 

Fotó: Pixabay

A szénben gazdag aerogél a villamos energia felszívásában és „szervírozásában” egyaránt jeleskedni tudott.

Ugyan a kísérletek eredménye reményteli jövő képét lebegteti meg előttünk, egyelőre nem világos, hogy a módszert miként lehetne érdemben használható léptékben hasznosítani. Annyi biztos, hogy természetes környezetünk csak profitálna abból, ha a különböző akkumulátorokat mérgező fémek helyett különböző termények hátrahagyott darabjaiból állítanák elő.

Neked ajánljuk
Örüljünk neki, vagy inkább aggódjunk az új árapályturbina miatt? Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Drónokkal a gyomok ellen A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam