2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Feltalálták a napelemes „bőrt”

A napelemek piacára nem mondható el, hogy sosincs új a nap alatt. Ezt bizonyítja az is, hogy a Queenslandi Egyetem kutatói egy olyan napelemes filmréteget alkottak, amelyet ők maguk csak bőrnek neveznek. A különleges innováció teljesítménye, hatékonysága sokat ígérő eredményekkel kecsegtet.

Wang Lianzhou irányításával a Queenslandi Egyetem kutatói alkották meg ezt az általuk bőrnek nevezett újdonságot, amely mindenféle hordozóra alkalmazható, a legkisebb méretű használati eszközöktől kezdve a legnagyobb házakig. 

A különleges szabadalom lényege, hogy a napelemes filmben a napfény hatására kvantumpontoknak hívott nanorészecskék adják át egymásnak az elektront, és így keltik az áramot.

Olyan napelemet hoztak létre, amely egészen vékony hártyán kap helyet, rugalmas és gyenge fényviszonyok közt is hatékonyan működik.

Fotó: www.uq.edu.au

A megoldás figyelemre méltóan eredeti, ugyanis ehhez a hártyához nem szükséges a panel. Mint kiderült, hajlékony filmre nyomtatják a kvantumpontokat, miközben szabad szemmel átlátszók maradnak e filmek. Ebből következik, hogy az ily módon burkolt tárgyakat nem takarják el. Az anyag így alkalmas lehet akár egész mobiltelefonok borítására is. Közvetlenül telepíthető tetőcserepekre, felvihető zsindelyre, helyet kaphat a házak falán, kerti szerszámtárolón, ha úgy tetszik, akárhol használható.

Az ausztrál kutatók felfedezésükkel meghaladták a hasonló technológiájú napenergia intenzitásának, eredményességének világcsúcsát.

Ez a rekord 13,4 százalékot tett ki korábban, ezt most 16,6 százalékra sikerült feltornázni.

Ami a napelemes „bőr” jövőjét illeti, ha elérnék a húsz százalékos hatásfokot, és megoldást találnának a nagyüzemi, ipari léptékű gyártás kihívására, akkor ez a folyamat 2 éven belül lehetővé tenné a technológia piaci megjelenését. 

Forrás: UQ Engineering and Computing/Youtube
Neked ajánljuk
Újabb innovatív technológia teheti vonzóbbá a napelemeket Napelemmel fokozták a szélturbinák hatékonyságát A Tesla a napelemek piacát is meghódíthatja Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam