2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tequila alapanyagából készítenének bioüzemanyagot

A tequila alapanyagaként szolgáló agávéból állítanának elő bioetanolt ausztrál kutatók, akik szerint az Amerikában honos növény jelentheti a környezetbarát megoldást Ausztrália üzemanyaghiányára – írja az MTI.

A Sydney-i Egyetem agronómusa, Daniel Tan az Adelaide-i Egyetemen és az angliai Exeteri Egyetemen dolgozó kollégáival együttműködve tanulmányozta a magas cukortartalmú növény bioüzemanyagként való hasznosításának lehetőségét – olvasható az EurekAlert tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A kutatók eredményeikről a Journal of Cleaner Production című folyóiratban számoltak be. A szakemberek egy észak-queenslandi kísérleti agávéfarmon termesztett, kifejezetten bioüzemanyag-alapanyagnak szánt agávék kémiai elemzésére alapozták a tanulmányukat.

Agávéültetvény Mexikóban Fotó: Pixabay, German Lopez

Tan szerint az agávé környezetbarát haszonnövény, amely nem csupán etanolalapú üzemanyagok, hanem egészségügyi termékek, egyebek között kézfertőtlenítők előállítására is alkalmas. A szakemberek szerint az agávé öntözés nélkül termeszthető a mérsékelten száraz területeken. Nem jelent plusz terhet az élelmiszer-termelésre és a vízkészletekre. Bírja a hőséget és a szárazságot, vagyis túléli az ausztrál nyarakat.

A kutatók szerint az eredményeik azt sugallják, hogy az agávéból előállított bioetanol felülmúlja a kukoricából vagy cukornádból készített változatokat egyebek között a minőség és az üvegházhatásúgáz-kibocsátás tekintetében is.

A tanulmány szerint évente hektáronként csaknem 7400 liternyi bioetanolt lehetne előállítani ötéves agávékból. A cukornád esetében ugyan 9900 liter nyerhető évente hektáronként, ám az agávé környezetkímélőbb alternatívát jelent.

Neked ajánljuk
Karbonsemleges konténerhajókat állít üzembe a Maersk Áttörés a fúziós energia előállításában Joó István: Közép-Európa legnagobb fenntarthatósági rendezvénye lesz a Planet Budapest 2021 A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam