2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szolárhűtőt fejlesztettek az áram nélküli afrikai térségekbe

Napelemes hűtőgéppel rukkolt elő egy brazil vállalat. A különleges találmány Afrika azon térségeiben jelenthet komoly segítséget, ahol nincs stabil, kiépített központi elektromos hálózat.

A napelemes hűtőgépnek köszönhetően a háztartások egyrészt pénzt takaríthatnak meg, másrészt a nők helyzete is javulhat. Bár a hálózatok fejlődnek és növekednek Afrika Szaharától délre eső térségében is, még mindig

közel 500 millió ember nem fér hozzá az elektromos áramhoz.

Áram nélkül pedig nem lehet megoldani a romlandó élelmiszerek vagy épp a hűtést igénylő gyógyszerek tárolását.

Ezért is jelent nagy segítséget a magas technológiai színvonalú, energiatakarékos, napelemes energiatárolással kialakított hűtőberendezés. A „szolárhűtők” első darabjait 2019-ben helyezték ki Kenyában és Ugandában, az első tapasztalatok pedig igen kedvezők.

Forrás: Youmma

André Morriesen, a termék gyártásáért felelős vezető elmondta, hogy a berendezésnek köszönhetően jóval kevesebb élelmiszer megy veszendőbe a vidéki, áram nélküli térségek jellemzően szegényebb háztartásaiban. Számításaik szerint, melyeket a pilotprojektekkel kapcsolatban végeztek, hetente átlagosan közel 5 dollárnyi (kb. 1700 forint) megtakarítás érhető el a ki nem dobott élelmiszereken. 

Egyes háztartások a hűtők segítségével teljes havi jövedelmük 50 százalékát is meg tudták takarítani.

A másik előny az, hogy így a háziasszonyoknak jóval kevesebb idejük megy el a piacra járással és a főzéssel. Így több idejük marad másra, mint egyébként, hiszen egy-egy bevásárlás lebonyolítása alkalmanként akár több órába is beletelik.

A Youmma egy kenyai, napenergiával foglalkozó céggel kötött partneri megállapodást, és a hűtőket teljes háztartási napelemes rendszer részeként ajánlják a családoknak, izzókkal, telefontöltőkkel. A rendszerhez járó napelem különösen hatékony, és miután feltöltötte a telepet, az másfél napon át napsütés nélkül is képes működtetni egy telepakolt hűtőgépet.

Neked ajánljuk
A szén-dioxid nemcsak szennyező, hanem alapanyag is lehet Szívesen spórolnának napenergia segítségével a magyarok Cápabőr a levegőben? – Biomimikrivel spórol a Lufthansa Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam