2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme a napelem, amely levegőből nyert vízzel hűti magát

A napelemek hűtésével jelentősen javítható a hatásfok, és akadnak is vízhűtéses rendszerek a piacon, ám ezekhez nagyobb mennyiségű vízre lenne szükség. Ezért is számít komoly áttörésnek az az újfajta napelem, amely a levegőből nyert vízzel csökkenti a hőmérsékletét. 

Az elmúlt években az anyagkutatók számos olyan matériával álltak elő, amely alkalmas arra, hogy a levegőben található vízpárát magába szippantsa, és például iható mennyiségű vizet teremtsen elő ilyen módon. A legjobban teljesítő ilyen anyagok egyike egy szén nanocsövek, speciális polimer és kalcium-klodrid keverékéből álló gél, amely éjszaka, amikor hűvös van, és nagyobb a páratartalom, képes nagy mennyiségben megkötni a vizet a levegőből, majd nappal, a hőmérséklet emelkedésével fokozatosan elpárologtatni azt. Ráadásul ha a gélt áttetsző műanyaggal borítják be, a párolgó víz sem jut messzire, hanem ismét lecsapódik és összegyűjthető.

A Hongkongi Egyetemen Peng Wang és kollégái ezt az összeállítást próbálták ki a napelemek hűtésére. A gélből egy centiméter vastag réteget vittek fel egy sztenderd szilícium napelem hátoldalára. Az elképzelés az volt, hogy a gél éjszaka magába szívja a vizet, majd ezt nappal elpárologtatja, ezáltal hőt vonva el és hűtve a napelemet, ahogy az izzadás teszi a testtel. A koncepció bevált:

a géllel bevont napelemek hőmérséklete akár 10 °C-kal is csökkent, az átlagos hatásfok pedig egy kültéri teszt során 15 százalékról 19 százalékig ugrott ennek hatására.

Fotó: Shutterstock

A kísérletek alapján a megfelelő hűtéshez szükséges gélmennyiség a páratartalomtól függ: sivatagos környezetben, 35 százalékos páratartalom mellett egy négyzetméter felület hűtéséhez nagyjából egy kilogramm gél kell, míg 80 százalékos páratartalom esetén 0,3 kilogramm is elegendő a célra.

Wang és társai a többi között már azon is gondolkoznak, hogyan lehetne hatékonyan megoldani az elpárolgó víz újbóli lecsapatását, amit aztán további hűtésre vagy a napelemek portól való megtisztítására lehetne használni.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: ipon.hu
Vissza
Hírfolyam